Tureckie bułeczki nadziewane.

Kebaby, które pożerają ostro nawaleni imprezowicze można nazwać jednym słowem – „fuj” (To nie jest to słowo – wiece o co chodzi:))
Tureckie klimaty na talerzu mogą być niesamowicie smaczne, czego przykładem są te nadziewane bułeczki. 

Składniki:

  • mąka – pół kg;
  • świeże drożdże – 50g
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • olej
  • burak gotowany
  • ser feta
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • kmin rzymski
  • sok z cytryny
  • sezam
  • czarnuszka

Przygotowanie:
Wymieszaj wszystkie składniki ciasta i ugniataj je.
Ciasto powinno być miękkie, ale nie może być lejące.
Jeśli będzie zbyt gęste, dolej wody.

Umieść kulkę ciasta w misce i przykryj folią.
Odstaw, by urosło dwukrotnie.

Wymieszaj żółtko z łyżką oleju i łyżeczką wody.
Posiekaj cebulę i wymieszaj z łyżką oliwy, szczyptą soli, cukru i odrobiny soku z cytryny.

Włącz piekarnik na 250 stopni.

Wyrośnięte ciasto podziel na dwie porcje, posyp mąką i delikatnie rozciągnij by powstał z niego placek.
Placek powinien poleżeć 5 do 10 minut, by później ładnie wyrosnąć.

Posmaruj ciasto miksem jajecznym.
Posyp czarnuszką i sezamem i wstaw do piekarnika.

Chlebki są gotowe gdy zbrązowieją.
Wyciągnij je z piekarnika i przykryj papierem do pieczenia by nie wyschły.

Pokrój buraka i ser feta w plastry.

Zrób w chlebkach wgłębienia nożem i wsadź do środka kawałki buraków i fety.
Posyp przygotowaną wcześniej cebulą, dopraw solą, kminem i natką.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku