Truskawki i rabarbar zapiekane pod kruszonką z otrębami.


Kobiety kochają desery a zwłaszcza te, od których nie utyją:)
Skoro więc mamy sezon na truskawki warto coś z nich przygotować.
Deser jest łatwy i w miarę szybki. Nie potrzeba tu misternych umiejętności cukiernika:)
Przygotuj naczynie żaroodporne i piekarnik.

Składniki:

  • Rabarbar;
  • Truskawki (1kg);
  • Mąka pszenna (150g);
  • Cukier brązowy;
  • Masło (100g);
  • Otręby (jakie lubisz, nadają ciekawy smak);
  • Migdały w płatkach (garść).

Przygotowanie:
Rabarbar obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do miski i posyp cukrem brązowym.

Umyj truskawki i oderwij szypułki. Jeśli nie jesteś cierpliwy, obetnij je nożem.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.

Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem i połóż dwie warstwy owoców – najpierw rabarbar, potem truskawki.

W misce zmieszaj masło, mąkę, cukier, migdały i ulubione otręby (są smaczne i modne, podkreślenie ich obecności wyjdzie Ci na plus:).

Posyp owoce kruszonką i  wstaw do piekarnika na ok 40 minut.

Przy podawaniu możesz być pewny, że wszystko się porozwala. W tym deserze liczy się jednak smak lata:)

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku