Tortiglioni z mieloną wołowiną i wieprzowiną w sosie pomidorowym.

Makaron z sosem pomidorowym to jedno z najpyszniejszych i zarazem najłatwiejszych w przyrządzaniu dań. Można go przygotować w kwadrans lub poświęcić mu więcej czasu. Wybraliśmy tę drugą opcję. W końcu chodzi nam o to, by zrobić na naszej wybrance świetne wrażenie, nie tylko smakowe;)

Gotowanie tego typu dań to bardziej zbiór trików, które odpowiednio wprawione w życie pomogą nam wyczarować cudo.

Przygotuj patelnię, większy garnek na sos i garnek na makaron.

Składniki:

  • makaron – użyliśmy  tortiglioni, ale idealnie sprawdzi się penne, spaghetti czy nawet lasagne;
  • mielona wołowina – 150g;
  • mielona wieprzowina – 150g;
  • pomidory w puszce;
  • przecier pomidorowy – warto na nim nie oszczędzać;
  • cukinia;
  • szalotka;
  • cebula czerwona;
  • czosnek;
  • sos worcestershire;
  • ser pecorino (może być parmezan, grana padano albo nasz tańszy dziugas);
  • sól;
  • pieprz;
  • mielona papryka peperoni;
  • świeża bazylia;
  • oliwa.

Zakupy

Wybieranie dobrych składników to podstawa gotowania. W dobrym sklepie mięsnym poprośmy o zmielenie wołowiny i wieprzowiny przy nas, oczywiście po wcześniejszym umyciu jej. Warto wybrzydzać:) Większość pomidorów w puszce jest dobrej jakości. Nawet te z dyskontów świetnie nadają się do włoskich dań. Inaczej ma się sprawa z przecierami pomidorowymi. Jeśli zależy Wam na sosie, który będzie miał przenikliwy, pomidorowy smak, konsystencję i kolor, warto wydać więcej na typowo włoski produkt. Użyliśmy małęgo koncentratu Mutti, który na tle innych przecierów jest cholernie drogi, ale też cholernie dobry;).

Nawet kupowanie czosnku to umiejętność. Darujcie sobie ten chiński. Najlepszy będzie polski, jeśli go nie ma, wybierzcie hiszpański.

Koniec wymądrzania, gotujemy!

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni łyżkę oliwy i wrzuć mięso. Dodaj szczyptę pieprzu, soli i paprykę (uważaj na ostrość, ona może jej nie lubić). Mieszaj i wysmaż wszystko porządnie.

W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć posiekaną cukinię.

Po ok. minucie smażenia dodaj szalotkę, czosnek i czerwoną cebulę (nie muszą być pokrojone idealnie, rozpadną się w sosie).

Kiedy wszystko się zarumieni dodaj mięso. Na małym ogniu mieszaj wszystko ok. pięciu minut. Spróbuj i dopraw do smaku.

Do garnka dodaj pomidory. Przecież należy rozcieńczyć, wtedy będzie najlepszy. Możesz użyć szklanki, lub puszki po pomidorach. Na mały przecier starczy szklanka wody. Rozmieszaj wszystko i powoli wlej do garnka. Dodaj kilka kropel sosu worcestershire – to świetny dodatek do dań z sosem pomidorowym. Mieszając zagotuj sos. Zmniejsz gaz do minimum, przykryj garnek i pozostaw sos na ok. godzinę. Mieszaj co kilka minut, by nic się nie przypaliło.

Ugotuj makaron al dente (uda się, jeśli będziesz go gotować dwie minuty krócej niż zaleca producent), odcedź i dodaj do sosu.

Wymieszaj wszystko, wyłóż na talerz, zetrzyj ser i udekoruj bazylią.

Było takie, jak miało być – pyszne:)

Życzymy, byście mieli z gotowania makaronu aż taką frajdę i żeby ta, którą karmicie mruczała z zachwytu:)

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku