Tatar z polędwicy wołowej.

Czy tatarem można skusić kobietę? Oczywiście! Jeśli zaś nie jest ona nim zainteresowana to nie bądź zainteresowany nią:)

Tatar przechodzi renesans dzięki lokalom z zakąskami. Polecamy kosztować i się zajadać. Zawsze z wódeczką a najlepiej pięcioma:)

Jeśli nie chcecie pić, zerknijcie na przepis na Tatara z łososia

Nasz tatar od tego podawanego za ok. 8zł różni się jakością produktów.

Jeśli zależy Ci na absolutnej zajebistości tego dania, zrobisz tak:

Składniki:

  • polędwica wołowa – ok 20dag;
  • jajko z wolnego chowu (absolutnie jak najświeższe);
  • cebula czerwona;
  • marynowane grzybki (kurki, podgrzybki, raczej nie pieczarki);
  • ogórki konserwowe;
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz;
  • chleb pełnoziarnisty;
  • masło osełkowe;
  • zmrożona na zawiesinę dobra (DOBRA), polska wódka.

Przygotowanie:

Od tatara mielonego lepiej smakuje tatar siekany. Możecie pokazać Wasze umiejętności posługiwania się ultraostrym nożem, lub zrobić jak my – użyć blendera.

Mięso pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do blendera, dodaj szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz oliwę extra vergine. Bzium!

Kiedy powstanie masa, wyjmij ją zmoczonymi obficie wodą dłońmi i uformuj gniazdko dla żółtka.

Posiekaj (też możesz zrobić to w blenderze), cebulę, ogórki i grzybki.

Sparz jajko wrzątkiem, obierz ze skorupki, oddziel żółtko od białka i ostrożnie ułóż je na środku mięsa.

Świeże żółtko nie będzie się rozpadać i zachowa swój okrągły kształt.

Popieprz i posól.

Podawaj z pełnoziarnistym chlebem posmarowanym dobrym masłem oraz kieliszkiem zmrożonej polskiej wódki.

Dodatki każdy miesza według uznania i zależą tylko od Was. Świetnie sprawdzają się kapary, oliwki, chilli, maggi i co tylko chcecie.

 

Smacznego i zdrówko!

Skomentuj na Facebooku