Tajska, słodko – kwaśno – ostra zupa z krewetkami.

Zupa tajska - jaja w kuchni

Nie wiem, czy ta zupa jest tak serio serio tajska.
Ma jednak pewną cudowną moc – jest idealna na poranek „po”.

Składniki:

  • gotowane krewetki mrożone;
  • mleko kokosowe;
  • przyprawa curry;
  • dwie, lub trzy limonki;
  • świeża kolendra;
  • papryczka chilli;
  • czosnek;
  • pieprz;
  • sól;
  • kostka rosołowa;
  • masło.

Przygotowanie:
Rozmroź krewetki i obierz z pancerzy.
Na roztopione masło wrzuć grubo pokrojony czosnek.
Dodaj krewetki i smaż przez trzy minuty.

krewetki w zupie tajskiej - jaja w kuchni

Zalej szklanką bulionu – w sklepach, lub na stoiskach z „kuchniami świata” można dostać kostki tajskie, nadają się idealnie.
Dodaj posiekaną papryczkę chilli. Jeśli lubisz ostrość, dodaj nasiona.
Wyłów czosnek – nie musisz tego robić, ale nie jest on przyjemny w łyżce zupy.
Wsyp przyprawę curry – użyłem całego opakowania – nie wiem, czy to „tajskie”, ale smak się zgadza;)

limonki i mleczko kokosowe - jaja w kuchni

Przekrój limonki na połówki i wciśnij ich sok do garnka. Uważaj, by nie dostały się pestki.
Dodaj mleko kokosowe i przypraw wszystko pieprzem i solą.
Zagotuj zupę. Przypraw posiekaną świeżą kolendrą.

zupa tajska z krewetkami - jaja w kuchni

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku