Tagliolini z indykiem i domowym pesto.

Tagliolioni z indykiem i domowym pestoTaki makaron umilał mi studenckie czasy.
Robię go z zamkniętymi oczami w 15 minut.
Aż dziw, że pojawia się dopiero teraz:)
Nie polecam pesto ze słoiczków. Z pomocą blendera możesz zrobić coś niesamowicie szybkiego i duuuużo smaczniejszego.

Składniki:
na dwie osoby

  • makaron – użyłem ulubionego tagliolini, ale dobrze sprawdzi się też razowe penne, czy farfale;
  • pierś z indyka – może być kurczak, może w ogóle nie być, wedle uznania;
  • dwa krzaczki bazylii;
  • grana padano – może być i oczywiście powinien być parmezan:);
  • łyżeczka przecieru pomidorowego;
  • łyżeczka śmietany 18%;
  • orzeszki pini – pół garści;
  • oliwa extra vergine;
  • chilli – opcjonlanie;
  • cebula czerwona;
  • czosnek;
  • pieprz;
  • sól.

Przygotowanie:
Umytą i osuszoną pierś z indyka pokrój w niewielką kostkę i wymieszaj z pieprzem, chilli, ząbkiem czosnku i oliwą. Odstaw.
Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wysyp na nią orzechy. Ciągle mieszając upraż je, a następnie przerzuć do blendera.

Orzechy piniowe - jaja w kuchniZagotuj wodę w dużym garnku. Gdy będzie się gotować posól ją i wrzuć makaron – nie za dużo – dwa „gniazdka” taglionini wystarczą.

Przytnij krzaczki bazylii, oddziel od łodyg i umyj listki, pozostaw do wyschnięcia.
Bazylia - jaja w kuchniWrzuć na patelnię pokrojoną w kostkę pierś z indyka, posól ją i smaż, aż będzie przyrumieniona na złoto.

Następnie dodaj łyżkę koncentratu i dwie łyżki wody z gotującego się makaronu, zamieszaj.
Dodaj ostrożnie łyżkę śmietany.Smażenie indyka - jaja w kuchniW blenderze zmiksuj orzechy i ser. Dodaj oliwę, posiekany drobno ząbek czosnku i bazylię.

Wiesz jak wygląda pesto, miksuj, aż osiągniesz efekt, który Cię interesuje;)Domowe pesto - jaja w kuchniW garnku wymieszaj makaron z usmażonym indykiem.

Przed samym podaniem, wmieszaj we wszystko pesto, najlepiej łopatką.Makaron z pesto - jaja w kuchni

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku