Tagliatelle z krewetkami w sosie pomidorowym.

Śródziemnomorskie smaki to doskonałe menu na letnie randki. Jeśli zwrócisz uwagę na kupowanie składników wysokiej jakości, w prosty sposób staniesz się mistrzem kuchni. Zaproś ją na wieczór i idź na zakupy.

Składniki:

  • 15 dużych, surowych krewetek;
  • makaron tagliatelle na 2 osoby;
  • cukinia;
  • pomidory w puszce;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • szalotka;
  • natka pietruszki;
  • parmezan;
  • oliwa extra vergine;
  • sól.
Przygotuj duży garnek na makaron, patelnię i miseczkę.

Przygotowanie:
Pokrój cukinię na drobne kawałki i zrumień na oliwie na dość ostrym ogniu.
Dodaj posiekaną szalotkę i po chwili dorzuć dobre pomidory z puszki. Zagotuj sos.
Dodaj dwa wyciśnięte ząbki czosnku, zdejmij patelnię z ognia.
Dopraw sos solą i wymieszaj.

Zagotuj wodę na makaron. Pamiętaj, żeby solić ją dopiero kiedy woda się zagotuje.
Ugotuj tagliatelle al-dente (minutę krócej niż podaje producent).

Do miseczki (nasza jest zawadiacko uszczerbiona), wyciśnij ząbek czosnku, dodaj oliwę i sól.
W tak powstałej marynacie wytaplaj krewetki.
Usmaż je na dużym ogniu z obu stron.

Do ugotowanego makaronu (pamiętaj, by zostawić kilka łyżek wody, w której się gotował – będzie smaczniej), wlej sos i wrzuć krewetki. Wymieszaj wszystko dokładnie.

Podaj z posiekaną natką i świeżo utartym parmezanem (nie kupuj startego – producent dodaje do niego wióry z drewna, by się nie sklejał).

Takie danie to pyszne lato na talerzu. Podaj ze schłodzonym białym winem i słuchaj mruczenia pięknej damy.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku