Tagliatelle z 10 dodatkami w 10 minut.

Błyskawiczne gotowanie nie musi polegać na zalewaniu gorącego kubka wodą. Czasem po prostu trzeba mieć pyszny obiad na już – niespodziewana randka, niewyróba, czy po prostu brak czasu. I właśnie tak zdarzyło się dziś. W dziesięć minut powstała pyszna i sycąca potrawa (i jeszcze udało się zrobić jej zdjęcia:).

Podstawą są składniki. Zasada jest prosta – możesz dodać wszystko, co wpadnie Ci w ręce. Jeśli nie masz w lodówce niczego poza światłem to będzie ciężko:) Ten przepis pokazuje ten spontan krok po kroku

Składniki:

  • Tagliatelle – użyliśmy jajecznego i jajecznego ze szpinakiem – dwa „gniazdka”;
  • Speck – tyrolska dojrzewająca szynka – 5 plastrów;
  • Łosoś – w tym przepisie na patelnię wylądował mały, zamrożony filet pokrojony w kostkę – ok. 100g;
  • Szpinak w liściach – również zamrożony – szybko przepłukany pod gorącą wodą – garść;
  • Awokado – pół pokrojone w kostkę;
  • Chilli – 1/3 papryczki pokrojona w cienkie paski;
  • Pesto – 2 łyżeczki;
  • Ser Dziugas – polski tani a’la parmezan;
  • Szalotka – pół pokrojonej w kostkę;
  • Czosnek – ząbek wyciśnięty przez praskę;
  • Sok z limonki;
  • Oliwa extra vergine;
  • sól;
  • pieprz.
Będziesz potrzebował małej patelni, garnka, czajnika elektrycznego i praski do czosnku.

Przygotowanie:
Zagotuj pełny czajnik wody.
Włącz palniki i postaw na nich patelnię oraz garnek z połową szklanki wody.
Wyciągnij z zamrażarki niewielki kawałek łososia i pokrój go w kostkę.
Wrzuć rybę na rozgrzaną patelnię z oliwą.
Wlej wrzątek do garnka, posól i dodaj makaron.
Porwij plasterki specku na mniejsze kawałki i wrzuć na patelnię.
Dodaj posiekaną szalotkę i chilli bez pestek.
Przekrój awokado na pół, obierz ze skóry i pokrój w kostkę, wrzuć na patelnię. 

Wyciągnij z zamrażarki szpinak, umyj pod ciepłą bieżącą wodą i dodaj do smażących się składników.
Przelej na patelnię trzy łyżki wody, w której gotuje się makaron.
Po ok. 4 minutach gotowania, odcedź tagliatelle i wrzuć na patelnię.


Wyciśnij do patelni czosnek przez praskę.
Wymieszaj wszystko dokładnie i zdejmij z gazu.
Dodaj dwie łyżeczki pesto – jeśli wrzucisz je na gorącą patelnię, zrobi się gorzkie.
Na talerzu posyp makaron startym serem.

Oczywiście nie musisz postępować dokładnie tak jak my:)
Tutaj liczy się maksymalizacja smaku przy minimalizacji czasu poświęconego na gotowanie.
Sprawne przygotowanie takiej kolacji na pewno pozytywnie zaskoczy tę, którą karmisz:)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku