Szybki obiad na lato | Fasolka szparagowa z cukinią i pomidorami.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (2)
Obiad bez mięsa to nie obiad.
Podobnie jest tutaj – cholernie brakowało boczku – dodaj boczek

Jeśli jesteś świrującym wegehipsterem, nie dodawaj i pozostań nieszczęśliwy ;)

Składniki:
(jedna głodna osoba)

  • 200g fasolki szparagowej;
  • młoda cukinia;
  • szalotka;
  • czosnek;
  • papryczka chilli;
  • 2 pomidory;
  • orzechy pinii;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa;
  • tymianek;
  • parmezan.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (1)

Przygotowanie:

Zagotuj wodę i posól gdy zacznie wrzeć.

Odetnij dupki fasolki i ugotuj ją al dente.

Odpal grill w piekarniku.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (7)

Upraż orzechy i lekko je posól – ja to robię bo podjadam i wolę posolone…

Odsyp orzechy, wlej na patelnię oliwę i smaż na niej posiekany czosnek i cebulę.

Dodaj cukinię, pomidory, papryczkę, tymianek i na końcu fasolkę oraz orzechy.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (6)

Wstaw wszystko do nagrzanego piekarnika pod grill.
Jeśli nie masz patelni, której można użyć w piekarniku – przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (5)

Po dziesięciu minutach wyciągnij patelnię i posyp wszystko startym parmezanem.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (3)

I serio, dodaj boczek zamiast oliwy.

fasolka_cukinia_pomidory_jajawkuchni (4)

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D5300 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku