Szybka sałatka: Rukola, Prosciutto Crudo, Melon, Parmezan.

Sałatki zwykle lądują u nas w kategorii „przekąski”.
Ta jest jednak niesamowicie sycąca i do tego zrobienie jej zajmuje mniej niż 10 minut.
Ma jeszcze jeden walor – każda kobieta, zanim powali ją smak, zachwyci się jej formą.

Składniki:

  • rukola;
  • prosciutto crudo – akurat na tę szynkę udało się trafić w delikatesach. Możesz skorzystać z innej, włoskiej szynki dojrzewającej, którą lubisz;
  • melon – w przepisie jest miodowy, może być inny;
  • parmezan – może być grana padano;
  • oliwa;
  • szalotka;
  • sok z cytryny;
  • miód;
  • sól;
  • pieprz;
  • chilli – opcjonalnie.

Przygotowanie:
Rukolę dokładnie umyj pod słabym strumieniem zimnej wody.
Możesz pozwolić jej wyschnąć, lub osuszyć ręcznikiem papierowym.

Posiekaj szalotkę i wrzuć ją do szklanki (lub innego naczynia, w którym robisz vinegret).
Dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny, ok. 3 łyżki oliwy oraz pół łyżeczki miodu.
Posól i popieprz.  Odstaw na bok.

Na talerz wyłóż rukolę – 0k. 2/3 przeznaczonej na jedną porcję.Przekrój melona na pół i łyżką wyjmij jego pestki.

Połóż na liście jego kawałki – możesz je wyciąć nożem, lub łyżką.
Skórka oczywiście nie ląduje w sałatce.
Przygotuj szynkę.

Polej rukolę z melonem 1/3 sosu.
Dodaj resztę liści.

Zwiń szynkę w niewielkie ruloniki i delikatnie ułóż na sałatce.
Pozwól jej swobodnie opaść na liście.

Polej wszystko pozostałym sosem.
Jeśli zrobiłeś go dużo dzięki doprawianiu bez końca, nie przesadź – starczą 3 – 4 łyżki.

Jeśli lubisz, dodaj trochę papryczki chilli.

Zetrzyj trochę parmezanu.

Sałatkę podaj z tarką i serem, by ta, którą zaprosiłeś na kolację sama wybrała ilość.
Pewnie i tak zetrze go dużo i sałatka będzie wyglądać tak: ;) 

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku