Steki z udźca jagnięcego z młodymi ziemniakami i rukolą.

Udziec Jagnięcy - jaja w kuchni
Udziec kupiłem na Hali Targowej we Wrocławiu.
Sympatyczny rzeźnik, serio wielki facet, zrobił minę dziecka gdy spytałem o jagnięcinę;)
Za kilogram mięsa liczy ok. 45zł. Nie wiem czy to dużo, ale w sklepach internetowych dochodzi nawet do 130 za kg…

Czytałem dużo przepisów, ale postanowiłem potraktować owieczkę po swojemu.
Wyszła elegancko:)

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • Dwa grube steki z udźca jagnięcego;
  • Młode ziemniaki – ok 300g;
  • Rukola;
  • Natka pietruszki;
  • Ząbek czosnku;
  • Rozmaryn;
  • Tymianek;
  • Pieprz;
  • Gruboziarnista sól – morska lub himalajska;
  • Masło;
  • Sos „do smaku” - przetestowałem ketchup  kielecki o smaku śliwkowym, od producenta słynnego majonezu – dużo fajniejszy niż dostępne w sklepach sosy i glazury barbeque – warto sprawdzić.

Ketchup Śliwkowy Kielecki

Przygotowanie:
Mięso umyj i wysusz ręcznikiem papierowym.
Odstaw, by osiągnęło temperaturę pokojową.

Rozgrzej patelnię grillową.
Ustaw piekarnik na 220 stopni i wstaw do niego naczynie żaroodporne – najlepiej będzie od razu wstawić patelnię, ale musisz się upewnić czy można – mojej nie można – ma drewnianą rączkę.

Obierz, lub wyszoruj młode ziemniaki w wstaw je do gotowania z dwoma łyżeczkami soli.

Udziec jagnięcy - jaja w kuchni
Mięso popieprz i natrzyj rozciętym ząbkiem czosnku.
W szczeliny włóż zioła – tymianek i rozmaryn.

Natrzyj mięso oliwą i tuż przez smażeniem wklep w nie gruboziarnistą sól.

Zblenduj natkę pietruszki z dwoma łyżkami oliwy i pozostałą połówką czosnku.

Udziec jagnięcy - jaja w kuchni
Grilluj mięso z każdej strony po 2 minuty. Możesz po odwróceniu dodac trochę pietruszkowego sosu.

Pamiętaj o usmażeniu różnież brzegów – przydadzą się szczypce – mogłem bardziej wysmażyć, ale jestem niecierpliwy;)

Wstaw mięso polane pietruszkowym sosem do piekarnika na niecałe 10min.
Dodałem jeszcze sok, który puściło mięso z kilkoma kroplami białego wina – nie wiem czy to dobrze – spróbuj sam;)

Udziec Jagnięcy - jaja w kuchni
Odcedź ziemniaki i dodaj do nich łyżeczkę masła.
Możesz dodać śmietanę i posiekany szczypiorek.

Mięso wyłóż na umyte i wysuszone liście rukoli.

Udziec Jagnięcy - jaja w kuchni

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D600 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Śledź Nikona na Facebooku: https://www.facebook.com/NikonPolska

Comentários no Facebook