Stek z rostbefu z grillowanymi zielonymi szpragami i rukolą.

stek z rostbefu - jaja w kuchniW zasadzie taki „stejk” mogłoby zasilić menu gościa, który ostro ćwiczy;)

Wybrałem się do wrocławskiej Hali Targowej, po pięknego stejka z rostbefu, rukolę i zielone szparagi.
Jest więc EKO i od lokalnych rolników.

Składniki:

  • Stek z rosbefu (ten miał ok 250g);
  • Szparagi zielone – kilka sztuk;
  • Garść rukoli;
  • Oliwa;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • łyżka masła.

Przygotowanie:
Mięso umyj, wytrzyj ręcznikiem papierowym i odstaw na 1.5 godziny przed przygotowaniem, by osiągnęło temperaturę pokojową.

Umyj rukolę i pozostaw do osuszenia.

Szparagi umyj, oderwij im dupki, natrzyj oliwą i lekko posól.

Rozgrzej patelnię grillową i wstaw do nagrzanego na 200 stopni piekarnika naczynie żaroodporne.

Jeśli Twoją patelnię można wstawić do piekarnika, odpuść naczynie. Stek z rostbefu - jaja w kuchni

Natrzyj mięso pieprzem i oliwą.
Przed samym smażeniem dodaj sól.

Mięso grilluj po 2 minuty z każdej strony.

Dodaj szparagi.Stek z rostbefu - jaja w kuchni

Pamiętaj, by obsmażyć również brzegi rostbefu.

Ułóż wszystko na gorącym naczyniu żaroodpornym, dodaj łyżkę masła i piecz przez 5 – 10 minut, w zależności o tego, jaki stopień wysmażenia chcesz uzysykać.

STEJKI z rosbefu - jaja w kuchni

Proste, męskie danie.

Możesz oczywiście podać je z ziemniakami, jajkiem w koszulce, albo nawet z sosem holenderskim – będzie wtedy jednak masakrycznie ciężkie;)

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon V1 z linni Nikon 1.

Śledź Nikona na Facebooku

Skomentuj na Facebooku