Stek z pierwszej krzyżowej. Domowe, rozmarynowe, pieczone frytki i domowy sos aioli.

Stek z pierwszej krzyżowej + domowe frytki z rozmarnem i sos aioli

Za dużo tych steków i tego ciągle takiego samego przygotowania mięsa ;)
Chcę Wam jednak zwrócić uwagę na to, że steki można też zrobić z tańszych części wołowiny.

Użyłem pierwszej krzyżowej z sezonowanego polskiego Angusa za ok. 60zł/kg, ale pamiętajmy, że tej klasy polędwica to koszt ok 150zł.

Ciekawa opcja to frytki – nie smazyłem ich, a wyszły genialnie!  

Przepis na aioli <— znajdziesz tutaj

Składniki:

  • Stek z pierwszej krzyżowej;
  • 3 ziemniaki (najlepiej przeznaczone do pieczenia);
  • Garść pomidorków koktajlowych;
  • Rozmaryn;
  • 2 ząbki czosnku;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz czarny;
  • Pieprz czerwony.

Przygotowanie:

Mięso musi być w temperaturze pokojowej. Wyciągnij je z lodówki, umyj i osusz ręcznikiem.

Włącz piekarnik na 250 stopni.

pierwsza krzyżowa - jaja w kuchni

W moździerzu rozgnieć pieprz czerwony.

Ziemniaki - jaja w kuchniZiemniaki pokrój w kształt grubych frytek.
Posiekaj rozmaryn i czosnek.

frytki - jaja w kuchni

Wymieszaj ziemniaki z oliwą, rozmarynem, czosnkiem i solą.

frytki - jaja w kuchni Wyłóż frytki równo na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok 20 minut.

Steki z pierwszej krzyżowej - jaja w kuchni

Przypraw mięso pieprzem czarnym, rozgniecionym pieprzem czerwonym i odrobiną rozmarynu.
Wrzuć na rozgrzaną patelnię grillową i posól mięso. Smaż po 2 minuty z każdej strony i wstaw do piekarnika na kolejne 5 – 8 minut.

pomidorki - jaja w kuchni

Energicznie podsmaż pomidorki z oliwą, solą, pieprzem i czosnkiem.

Steki - jaja w kuchni

Pozwól mięsu odpocząć chwilę i pokrój je w paski.

Frytki z rozmarynem - jaja w kuchni

Frytki osusz ręcznikiem papierowym.

Steki - pieczone frytki - pomidorki koktajlowe - aioli - jaja w kuchni

Podawaj z aioli.

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3S, dzięki uprzejmości Nikon Polska:)

 

 

Skomentuj na Facebooku