Stek T-Bone z konfiturą z czerwonej cebuli i sałatką z rukoli i sera koziego.

DSC_5627

T-Bone ma do siebie to, że jeśli jest źle ukrojony to cała zabawa na nic. 
Tak było w tym przypadku. 
Kupiłem zapakowany stek od Beef Master w Almie. 
(teraz chyba ryzykowne jest pisanie o producentach mięsa)
400g kosztowało ok. 35zł. 
Część była idealna, część wyszła well done.
Polecam kupować u lokalnych dostawców i mieć pieczę nad krojeniem ;)

Składniki:

T-Bone

  • Stek;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Rozmaryn;
  • Oliwa;
  • Masło.

Konfitura z czerwonej cebuli:

  • 4 duże czerwone cebule;
  • 4 łyżki miodu;
  • 6 łyżek octu balsamicznego;
  • Czerwone wino, na oko;
  • Oliwa;
  • Tymianek;
  • Ząbek czosnku;
  • Sól;
  • Pieprz.

Sałatka:

  • Rukola
  • Ser kozi
  • Rzodkiewka
  • Pomidor
  • Sos – oliwa + sok z cytryny + posiekana szalotka + ocet jabłkowy + miód + sól + pieprz

Przygotowanie.

t-bone - jaja w kuchni

Przed gotowaniem, wyciągnij mięso z lodówki, umyj, osusz i pozostaw na talerzu, by osiągnęło temperaturę pokojową.

W międzyczasie możesz przygotować konfiturę z cebuli, która jest obecnie moją obsesją :)

Dolewanie miodu do konfitury - jaja w kuchni

Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zmniejsz gaz.

Zeszklij cebulę, posól ją i popieprz. Dodaj czosnek i tymianek.
Dodaj miód, przemieszaj i wlej ocet balsamiczny.

Dolej „na oko” czerwonego wina. Im więcej, tym dłużej będzie się redukować.
Poczekaj, aż wszystko lekko odparuje.
Przełóż konfiturę do miski.

DSC_5601

Wymieszaj masło z posiekanym rozmarynem i czosnkiem.

Mięso obficie popieprz, jeszcze nie sól.

Umyj i osusz rukolę, wymieszaj sos do sałatki w małym słoiczku.

Odpal piekarnik na 250 stopni.

T-Bone - Jaja w Kuchni

Możesz natrzeć mięso przeciętym na pół ząbkiem czosnku.

Rozgrzej maksymalnie patelnię grillową (polecam żeliwną, którą można wstawić do piekarnika).

Posól mięso i wrzuc na patelnię i smaż z obu stron po 2 minuty.

T-Bone Żeliwna Patelnia Grillowa - jaja w kuchni

Następnie posmaruj mięso masłem z rozmarynem i przełóż patelnię do nagrzanego piekarnika i zostaw ją w nim na 5 minut.

Wymieszaj sałatkę z sosem, pomidorami i rzodkiewką, a następnie udekoruj serem kozim.

T-Bone na żeliwnej patelni grillowej w piekarniku - Jaja w kuchni

Wyciągnij patelnię z piekarnika, zdejmij z niej stek i pozwól mu odpocząć kilka minut.

Jacob's Creek - jaja w kuchni

Podawaj z czerwonym winem ;)

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D600 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku