Sos aioli

aioli - jaja w kuchniPróbowałem zrobić ten sos ręcznie kilka dni temu.
Poległem…

Jako, że zafundowałem sobie nową kuchenną zabawkę, postanowiłem wypróbować jej moc:)

Sos aioli to doskonały dodatek do frytek, burgerów, pizzy i innych, niezupełnie dietetycznych dań.

Mój wyszedł trochę za gęsty, ale to dopiero druga próba!

Składniki:

  • 2 żółtka;
  • 200ml oleju – podobno najlepszy jest Kujawski, zachwalał go kucharz z Queen Burger, którego wypytywałem dogłębnie o temat;
  • Ząbek czosnku;
  • Sok z połowy cytryny;
  • Pół łyżeczki musztardy dijon;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Chilli.

Przygotowanie:

Jajka i olej wyjmij z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem.
Sparz jaja wrzątkiem i wbij do miski same żółtka.
Dodaj sól.aioli - jaja w kuchni

Włącz mieszadło robota (możesz użyć blendera, a nawet moździerza, ale… będzie trudniej).

Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, musztardę i sok z cytryny.

aioli - jaja w kuchniZacznij bardzo cienką stróżką wlewać olej.

W końcu składniki połączą się w delikatną emulsję.

Dopraw wszystko pieprzem i chilli.

Dolałem trochę zbyt mało oleju i sos okazał się bardzo gęsty, ALE JAKI DOBRY!

Smacznego!

Zdjęcie zrobiłem aparatem Nikon D3S dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku