Śledź na siekanych jabłkach z pieczonymi ziemniakami i burakiem z delikatnym sosem chrzanowym.

Takiego śledzia zjadłem w najlepszym wrocławskim bistro – Dinette.

Przepis jest lekko zmodyfikowany.
Podawać go można, zarówno w święta, jak i poza nimi.

W towarzystwie setki zmrożonej substancji, zamieni zwykłą przekąskę w kulinarne dzieło sztuki (patos musiał być). 

Składniki:
na dwie osoby 

  • dwa matjasy odmoczone;
  • jedno jabłko;
  • dwa ziemniaki;
  • burak;
  • szalotka;
  • chrzan;
  • śmietana;
  • cytryna;
  • sól.

Przygotowanie:
Zawiń lekko posolone ziemniaki i buraka w folię aluminiową.
Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

Upieczonego buraka rozwiń z folii i przekrój, pozostaw do ostygnięcia.

Posiekaj szalotkę i jabłko, skrop wszystko sokiem z cytryny.

Chrzan wymieszaj ze śmietaną. Proporcje dobierz wg. własnych upodobań.

Ułóż wymoczone śledzie na kopce z jabłek i szalotki.
Obok połóż przekrojonego ziemniaka.

Udekoruj sosem i cienkimi plastrami buraka.

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku