Schabowy z sałatką

Schabowy z sałatkąKotlet schabowy to klasyk większości polskich domów.
Mój nie jest pokryty ociekającą tłuszczem panierą, nie występuje w towarzystwie ziemniaków i kapusty kiszonej.
Ten schabowy smażył się z tymiankiem, rozgniecionym czoskniem i solonym masłem – podpatrzone u Gordona Ramseya;)
Jeszcze lepszy byłby z kością, ale oczywiście nie było… Chyba muszę wrocławskie delikatesy opieprzyć trochę na łamach „Jaj”.

Jest szybko i świetnie.

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • Schab (najlepiej z kością) – ok 300g;
  • Szpinak w liściach;
  • Gruszka;
  • Ser lazur;
  • Orzechy włoskie;
  • Suszone pomidory i olej, w którym pływają;
  • Oliwa;
  • Masło solone;
  • Czosnek;
  • Tymianek;
  • Miód;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Wędzona papryka;
  • Sok z cytryny.

Przygotowanie:

Umyj mięso i pozostaw je, by osiągnęło temperaturę pokojową.
Przypraw solą, pieprzem i wędzoną papryką (do dostania w Marks & Spencer).

schabowy_jaja_w_kuchni (3)

Wrzuć świnki na rozgrzaną oliwę i dodaj gałązki tymianku oraz zmiażdżony nożem czosnek.
Wkładaj zioła pod mięso, dzięki temu przejdą smakiem.
Obsmaż boki kotletów, by były ładnie zrumienione.

Umyj dokładnie liście szpinaku i odstaw, by się wysuszył.

Po 2 minutach dołóż na patelnię solone masło.
Gdy się roztopi, polewaj nim mięso.

schabowy_jaja_w_kuchni (2)Usmażone schabowe odłóż na talerzyk i pozwól im odpoczać.

Na suchą patelnię wrzuć orzechy włoskie i upraż ciągle mieszając.

Wymieszaj w szklance 2 łyżeczki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny, sól, pieprz i pół łyżeczki miodu.
Takim dressingiem polej umyty i oszuszony szpinak. schabowy_jaja_w_kuchni (1)Pokrój gruszkę i suszone pomidory w kawałki, jakie lubisz.

Ułóż je na szpinaku, dodaj orzechy i pokruszony ser lazur.

Polej wszystko delikatnie olejem ze słoika suszonych pomidorów – ok. 2 łyżeczek.Schabowy - jaja w kuchniMożna nazwać to przekąską, kolacją, lub daniem głównym. Kto co lubi;) 

Smacznego!

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

 

Skomentuj na Facebooku