Sałatka z krewetkami

Podobno czas mistrzostw Europy jest świetny na podryw. Faceci na kilka tygodni zmieniają swoje upodobania – zamiast pięknych pań wolą wysportowanych panów… Jeśli więc bieganie za piłką nie kręci Cię aż tak bardzo, masz szansę!

Sałatka to strzał w światło jej bramki! (udziela się)

Składniki:

  • 15 dużych krewetek surowych  (świeże, lub mrożone);
  • sałata liściasta;
  • czosnek;
  • łyżeczka ziarenek kolendry.

winegret:

  • 1 duża szalotka;
  • pół jabłka;
  • oliwa extra vergine – 4 łyżki;
  • łyżeczka soku z cytryny;
  • łyżeczka musztardy dijon;
  • sól;
  • cukier;
  • łyżka octu jabłkowego.

Pokrój szalotkę i pół jabłka i wymieszaj je z resztą składników sosu winegret.
Posiekaj drobno czosnek i wymieszaj go z krewetkami, solą, oliwą i zmiażdżonymi ziarnami kolendry.
Umyj dokładnie sałatę, ułóż ją na talerzu i polej sosem winegret.

Rozgrzej patelnię na dużym ogniu i smaż krótko krewetki z obu stron.
Połóż ją na sałatę i podawaj!

Strzelenie gola masz w zasięgu ręki;)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku