Sałatka Cezar

Sałatka Cezar - jaja w kuchniSałatka Cezar w każdej restauracji wygląda inaczej.
Wygląda też inaczej, w każdym domu;)

Nie jestem zwolennikiem ścisłego trzymania się przepisu i klasycznego „tak się nie robi”.

Cezara zrobiłem po swojemu, zainspirowany przez sałatkę robioną w „Kuchennych Rewolucjach” w zeszłym tygodniu.

Składniki:
(na dwie osoby)

  • Sałata rzymska – użyłem mniej więcej połowy;
  • Dwie piersi z kurczaka;
  • Majonez;
  • Śmietana 18%;
  • Anchois;
  • Chilli;
  • Parmezan;
  • Oliwa;
  • Czosnek;
  • Otarte oregano;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:
Zamarynowałem kurczaka dzień wcześniej.
Jeśli nie zrobisz tego w ten sam sposób, możesz po prostu mocniej przyprawić;)
Polecam jednak marynowanie.

Kurczaka umyj i potnij w paski.
Posól, popierz, dodaj chilli, posiekany czosnek i oliwę.

Papryczkę bardzo lubię i dodaję w zasadzie nawet do rosołu i twarożku, możesz odpuścić;)

Przykryj wszystko folią i schowaj do lodówki.

Sałata i lotus grill - jaja w kuchniUmyj sałatę rzymską i rozgrzej grill.

Użyłem Lotus Grill, dzięki któremu  grilluję bez przeszkód w mieszkaniu.
Możesz korzystać z patelni grillowej, lub tradycyjnego grilla. 
Wiadomo, że smaczniej będzie na ogniu:)

Sałatka Cezar i Lotus Grill - Jaja w kuchni

Pokrój bagietkę, posmaruj ją oliwą.
Na rozgrzanym grillu ułóż mięso i pieczywo. Uważaj, by nie przypalić.

Sałatka Cezar i Lotus Grill - Jaja w kuchni

W blenderze wymieszaj 1 – 2 kawałki anchois (wedle Twojej osobistej tolerancji), łyżkę majonezu i 3 – 4 łyżek śmietany.
Dopraw do smaku (pamiętaj, że anchois są cholernie słone).
Możesz też zrobić ten sos z żółtkiem i oliwą. 

Ugrillowane granki natrzyj czosknkiem.
Dopilnuj, by nie spalić mięsa, ale ładnie je przyrumienić.

Sałatka Cezar - jaja w kuchniLiście sałaty ułóż na dużym talerzu, a na nich kurczaka.
Dołóż grillowaną bagietkę.
Polej sosem i zetrzyj na wszystko ser.

Niby sałatka, a jednak konkretne danie;)
Sam sos jest strasznie tłusty i hardkorowy.
Możesz użyć greckiego jogurtu light, by mieć czyste sumienie;)))

Smacznego!

 

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

Skomentuj na Facebooku