Risotto borowikowe

Grzyby trzeba lubić. Trzeba też pamiętać, że płeć piękna lubi mieć problemy z ich trawieniem. Taki scenariusz nas nie interesuje. Przed rozpoczęciem gotowania tego pachnącego lasem specjału, musimy zrobić mały wywiad.

Zaczynamy!

Składniki:

  • 20 g suszonych grzybów leśnych
  • 4 szalotki posiekane
  • szklanka ryżu do risotto
  • 2 łyżki masła osełkowego
  • oz oliwek
  • parmezan lub grana padano 80 g
  • natka pietruszki
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatowa
  • bulion lub rozpuszczona kostka rosołowa

Przygotowanie:

Zalej grzyby suszone gorącą wodą na ok. 30 minut przed gotowaniem. Nie wylewaj zalewy!

W garnku na maśle (1 łyżka) i oliwie (ok 2 łyżki) przyrumień szalotki i dodaj pokrojone grzybki.

Nie gotuj ryżu, dodaj go do garnka z grzybami i szalotkami.

Zalej wszystko bulionem i zalewą, która została po grzybkach i mieszaj. Ważne jest, by wlać płynu tyle „na oko”, by wszystko nie pływało.

Kiedy ryż będzie jeszcze „al dente”, czyli idealny, nie za miękki, nie za twardy, dodajemy pyszności, czyli porządny kawałek masła i starty parmezan.

Dopraw wszystko solą, pieprzem i gałką.

Na talerzu posyp wszystko natką pietruszki.

 

Podawaj z białym winem lub schłodzonym piwem.

 

Tip dla smakoszy: możesz polać wszystko olejem truflowym.

Skomentuj na Facebooku