Ravioli ze szpinakiem i ricottą.


To danie, poza mistrzowskim smakiem, jest robione głównie dla szpanu.  Szpanem nie jest sam smak, a proces przygotowania. Ale w sumie o to nam chodzi:)

Przedstawiamy poradnik jak zrobić dobre wrażenie podczas gotowania.

To raczej wyższa szkoła jazdy, będzie długo trwać i krótko się jeść. Warto to przetrenować:) Postaraliśmy się o duużo zdjęć.

Przygotuj garnek, patelnię i… maszynkę do robienia makaronu. Googlujcie, łatwo to dostać. Ewentualnie wałek.

 

Składniki:

Farsz:

  • Szpinak w liściach – jedno opakowanie
  • Ricotta – ok. 20dag
  • Mascarpone – ok. 20dag
  • Czosnek
  • Szalotka
  • Parmezan

Ciasto:

  • Mąka pszenna – 100g (najlepszy będzie typ 0)
  • Jajko
  • Szczypta soli
  • Oliwa extra vergine
  • Jajko do posmarowania brzegów ravioli

 

Zielony farsz.

Posiekaj szalotkę i zrumień na oliwie. Posiekaj czosnek tak cienko jak potrafisz (w ostateczności przeciśnij przez praskę).

Liście szpinaku posiekaj na drobną masę (możesz użyć blendera). Pomieszaj wszystko w misce. Posiekaj (co to za straszne słowo?), lub zblenduj (!) ricottę i dodaj do miski.  Dołóż mascarpone, parmezan, sól, pieprz i oliwę. Odstaw farsz i zajmij się ciastem.

Domowe ciasto na makaron.

Wymieszaj dokładnie składniki. Poznęcaj się nad nim przez pięć minut. Kiedy będziesz już miał uformowaną kulę, przykryj ją folią spożywczą i odstaw na nieco ponad kwadrans.

Rozdziel ciasto na części i weź jedną (resztę zostaw w folii) i rozwałkuj je lekko i przeciskaj przez maszynkę do makaronu podsypując lekko mąką. Postępuj tak z całym ciastem. Potrzebujesz parzystej liczby płatów. Jest przy tym mnóstwo zabawy, warto to potrenować:) Fajne jest to, że taki makaron możecie wysuszyć i odłożyć na kolejny obiad.

Ravioli

Na uformowane ciasto wyłóż farsz (tak jak na zdjęciu). Przykryj jeden płat z farszem drugim, przetnij tak, by powstały kwadraty z zieloną kulką w środku i zagnieć kanty.

Posmaruj brzegi pierożków jajkiem. Powstaną dzięki temu włoskie pierogi – ravioli.

Wrzucaj po trzy – cztery, w zależności od wielkości garnka, na osolony wrzątek na ok. 4 minuty.

 

Podawaj z posiekaną bazylią, pomidorkami koktajlowymi, parmezanem, żółtkiem… jak chcesz.

 

Smacznego:)

 

 

Skomentuj na Facebooku