Pulpeciki jagnięce z miętą i kolendrą w sosie pomidorowym.

Pulpeciki jagnięcie - jaja w kuchni

Podobno to kefta. Niewiele wiem o tego typu kuchni, więc wolę bezpiecznie polecieć „pulpetem”. 

Na Targu Śniadaniowym udało mi się kupić wielką pitę od Przystanku Piekarnia.
W połączeniu z konkretnym zapasem ziół od Baziółki, wiedziałem co będzie na obiad!

Miałem problem ze zdjęciami, bo usmażyła się moja karta SD.
Zamówiłem nową z Neo24.pl z odbiorem w kiosku RUCHu znajdującym się tuż obok mojego mieszkania i działam!

Paczka w RUCHU - jaja w kuchni

Składniki:

  • 300g jagnięciny – najlepiej zmielonej przez Ciebie, lub zmielonej dla Ciebie;
  • Puszka pomidorów;
  • Chlebek pita;
  • Bułka ciabatta;
  • Świeża mięta;
  • Świeża kolendra;
  • Jogurt bałkański;
  • Chilli;
  • Kmin rzymski;
  • Limonka;
  • Czosnek;
  • Cebula;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotowanie:

Kolendra Baziółka - jaja w kuchni

W blenderze posiekaj zioła, ciabattę, chilli, czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz i oliwę.

Wymieszaj zioła, bułkę i przyprawy z mięsem.

Jagnięcina z kolendrą - jaja w kuchni

Wilgotnymi dłońmi uformuj z mięsa kulki.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

Wrzuć je na patelnię i obsmaż z każdej strony.

Najlepszą techniką będzie poruszanie patelnią.

Pulpeciki z jagnięciny - jaja w kuchni

Następnie przełóż mięso na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika.

Pieczona jagnięcina w formie pulpetów - jaja w kuchni

Posiekaj czosnek i cebulę i zeszklij na oliwie.
Dodaj pomidory z puszki i gotuj na wolnym ogniu.

Sos pomidorowy - jaja w kuchni

Możesz dodać ulubione zioła.
Bardzo lubię świeżą bazylię, ale może to też być kolendra, albo rozmaryn.

Pitę wstaw do piekarnika, by się podpiekła.

Pulpeciki jagnięce - jaja w kuchni

Upieczone pulpety (sprawdź, czy nie są surowe w środku), przełóż do sosu.

Wymieszaj wszystko, by mięso pokryło się pomidorami.

Podawaj z pitą, jogurtem i posiekaną kolendrą.

Kefta jagięcia - jaja w kuchni

Smacznego!

Zdjęcia wykonałem aparatem Nikon D5300 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

 

Skomentuj na Facebooku