Przyjęcie. Startery – sałaty z dressingiem oraz warzywne sticksy z dipami – anchois, miętowym i chilli.

Podczas przyjęcia dla kilkunastu osób wszyscy żyją daniem głównym.
Gotowanie musi trwać, warto więc pozwolić im pobudzić kubki smakowe pysznymi, zielonymi starterami.

Sałatka ze świeżym dressingiem.

Składniki:

  • Różne sałaty – możesz użyć mixu, my wybraliśmy te świeże, w główkach;
  • rukola;
  • szalotka;
  • musztarda ziarnista;
  • oliwa extra vergine;
  • sok z cytryny;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:
Sałaty oraz rukolę umyj i porwij na strzępy  (nigdy nie krój sałaty nożem).
Posiekaną szalotkę wymieszaj z dwoma łyżeczkami musztardy, sokiem z cytryny i oliwą.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Spróbuj i postaraj się zbalansować smaki, by były idealne.

Chrupiące miodowo – czosnkowe grzanki.

Składniki:

  • Dwie bagietki;
  • miód;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • sól.

Przygotowanie:
Pokrój bagietkę i posmaruj ją mieszaniną miodu, szczypty soli i posiekanego czosnku.
Smaż z obu stron na oliwie przez chwilę, aż się zrumieni.Warzywne sticksy z trzema dipami.

Składniki:

  • Marchew – 1kg;
  • ogórki świeże – 1kg;
  • kalarepa – ok 2;
  • chilli – ok. 4;
  • jogurt naturalny grecki – 2 duże;
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • mięta
  • łyżka masła
  • anchois – jedna puszka;
  • czosnek.
  • ocet winny.
Przygotowanie:
Umyte i obrane warzywa pokrój w sticksy wedle uznania.
Z papryczek wytnij ziarenka i pokrój jak warzywa trzy z nich, jedną zaś posiekaj drobno.
Ułóż sticksy w naczyniu, by łatwo było po nie sięgnąć.
Dip anchois.
W rondelku rozpuść łyżkę masła i dodaj łyżkę oliwy.
Dodaj 6 posiekanych filecików anchois i trzy posiekane ząbki czosnku.
Podgrzej wszystko, ale nie gotuj. Możesz dodać kilka kropel octu winnego.
Podawaj w naczyniu, które umożliwi nabieranie sosu na warzywa.
_
Dip jogurtowo-miętowy.
Wymieszaj jogurt grecki z oliwą, solą, pieprzem i dużą ilością posiekanych listków mięty.
Podawaj z kroplami oliwy oraz całymi liśćmi.
_
Dip chilli.
Wymieszaj jogurt z posiekaną papryczką chilli, oliwą, solą i pieprzem.
Podawaj z kroplami oliwy.
Startery przygotowuje się bardzo szybko. Warto zacząć od nich i podać od razu.
Goście będą zadowoleni i zaostrzą swój apetyt na danie główne:)
Posypaliśmy nasze warzywa posiekanymi ziołami, dodaliśmy również szczypiorek i grissini.
Warto bawić się smakami i eksperymentować;)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku