Przyjęcie. Deser malinowo-jagodowy z mascarpone i pokruszoną bezą.

Możecie w ogóle jeść w takie upały? :) W zeszłą sobotę urządziliśmy przyjęcie, podczas którego uszczęśliwiliśmy 15 osób niesamowitymi smakami:) Zaczniemy więc opisywać tę przepyszną historię od końca, czyli od deseru.

Składniki(na 15 niedużych porcji):

  • Maliny – 2 koszyczki;
  • Jagody – 300g;
  • Mascarpone – dwa pudełka 500g;
  • Beza – 200g;
  • Śmietanka 30% – duża;
  • cukier trzcinowy;
  • skórka z cytryny;
  • miód;
  • liście mięty.
Przygotuj naczynia, w których podasz deser (użyliśmy zwykłych szklanek, i tak wyszło super) oraz miskę.
.
Przygotowanie:
Umyj owoce i odstaw.
Mascarpone wymieszaj ze śmietanką i trzema łyżkami cukru trzcinowego.
Dodaj startą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Pamiętaj, by nie trzeć białej części, tzw albedo jest gorzkie i psuje smak.
Na dół szklanki wrzuć maliny.
Dodaj pokruszone bezy.
Zalej wszystko serkiem wymieszanym ze śmietanką, cukrem i skórką z cytryny.
Wstaw deser do lodówki na 20 – 40 minut.
Po wyjęciu dodaj miód, jagody i udekoruj listkiem mięty.
Takie proste, takie pyszne:)
Wersja dla dwóch osób z pewnością zachwyci osobę, którą chcesz zachwycić:)
Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku