Przyjęcie, danie główne: Carbonara.

Carbonara to jeden z najsmaczniejszych makaronów ever. Ze względu na ładunek, nazwijmy go energetycznym, nie jest to jednak idealne danie na randkę – ciężko się po nim ruszać;)

Podczas naszego przyjęcia „wyprodukowaliśmy” kilkanaście porcji tego kulinarnego złota. 

Składniki (dwie porcje):

  • Boczek wędzony, surowy – 300g;
  • Makaron – użyliśmy tagliolini – jest lepsze do tego dania niż „tradycyjne” spaghetii;
  • Jajka – 4szt.;
  • Śmietanka 30% – duża;
  • Parmezan;
  • Natka pietruszki;
  • Sól;
  • Pieprz.

Będziesz potrzebował patelni, garnka i miski.

Przygotowanie:

Pokrój boczek w kostkę i zrumień go na patelni.

Nie będziesz potrzebował do tego oliwy, wystarczy tłuszcz z boczku.

Do miski wlej śmietankę 30% i dodaj jajka (możesz dodać same żółtka – obie wersje są pyszne). Roztrzep sos.

Do miski zetrzyj 3/4 parmezanu.

Dopraw sos dużą ilością pieprzu i niewielką ilością soli – w zależności od „słoności” boczku.

Carbonarę trzeba podawać od razu. Przygotuj talerze i zagęszczaj ruchy:)

Ugotuj makaron al dente.

Odcedź i zostaw trochę wody.

Wrzuć odcedzone tagliolini.

Dodaj zrumieniony boczek.

Wlej sos.

Wymieszaj szybko, tak by jaja nie ścięły się na jajecznicę.

Wyłóż na talerz i posyp posiekaną natką i resztą startego parmezanu.

Podawaj.

Smaczego!

Skomentuj na Facebooku