Prawdziwa Carbonara

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny Eryk Lubos w „Oficerze” zamawiając to danie mówi: „bo będzie najszybciej”. 
Jednak nie tylko szybkość przygotowania przemawia za carbonarą. 
Smak jest obłędny!
Jeśli do tego przyjmiemy, że wyznacznikiem smaku jest kaloria, trafiamy na danie idealne. 

Dlaczego więc w tytule jest „PRAWDZIWA”?
Otóż śmietanka 30% dodawana często do tej pasty jest błędem!

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Bazą tej pasty jest boczek. 
W delikatesach Piccola Italia kupiłem dwie różne pancetty. 

Możesz skorzystać z pokrojonej na cienkie plastry, albo kupić w kawałku i posiekać w grubszą kostkę – jak wolisz. 

Składniki:

  • 200g makaronu spaghetti;
  • 100g pancetty;
  • 3 jajka;
  • parmezan;
  • pieprz czarny;
  • sól;
  • oliwa.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Przygotowanie:

Pokrój boczek i wrzuć na patelnię.
Dodaj odrobinę oliwy, bardzo mało.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Zagotuj wodę na makaron.
Posól, ale bardzo niewiele.
Boczek i ser są wyjątkowo słone.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Zmniejsz gaz pod boczkiem.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

W misce wymieszaj dwa całe jajka i jedno żółtko.

Dodaj starty parmezan i pieprz.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Wymieszaj wszystko konkretnie.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Ugotowany makaron dodaj do pancetty.

Spaghetti Carbonara - Jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Wyłącz gaz pod patelnią.

Wlej sos do makaronu i mieszaj.

Uważaj, by jajka się nie ścięły.

Spaghetti Carbonara - jaja w kuchni - męski blog kulinarny

Wyłóż na talerz i od razu podawaj.

Udekoruj ulubionymi ziołami.
Użyłem rozmarynu od Baziółka.

Spaghetti Carbonara - jaja w kuchni - męski blog kulinarny
Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D5300 dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku