Polędwiczki wieprzowe w śmietanowym sosie z leśnych grzybów z kaszą gryczaną i zasmażanymi buraczkami.

To danie jest ciężkie, to prawda. Jest jednak na wskroś jesienne, sycące i pyyszne:)
Na bazarku, na pytanie: „ma Pani podgrzybki?” usłyszałem: „a jakieś tam grzyby leśne jeszcze mam”. I tak wszedłem w posiadanie grzybowego miksu podgrzybków i maślaków.

Przygotowanie tego cuda trwa kilka godzin. Nie trzeba jednak cały czas stać przy garnkach – sos sobie pyrka, mięsko mięknie, a po kuchni rozchodzi się niesamowicie przyjemny aromat.

Przygotuj patelnię i spory garnek z pokrywką.

Do dzieła!

Składniki:

  • leśne grzyby – ok 40 dag podgrzybków i maślaków;
  • polędwiczka wieprzowa – ok 30 dag;
  • śmietana 18% – duża;
  • szalotka;
  • cebula;
  • cebula czerwona;
  • natka pietruszki;
  • kasza gryczana;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • masło osełkowe;
  • mąka;
  • buraczki – wiórki – lub dla mniej zaawansowanych od razu buraczki zasmażane;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie:
Postaw garnek na małym gazie i rozgrzej w nim oliwę.
Grzyby wymyj i osusz, następnie pokrój je w kostkę i wrzuć do garnka.

Sos.
Pokrój cebule – pół z każdej, wedle uznania. Zeszklij ją na patelni i dodaj do grzybów. Możesz dodać ząbek czosnku.
Posól wszytko i popieprz. Mieszaj aż grzyby lekko się zarumienią.
Przelej śmietanę do miseczki.
Dorzuć kilka gorących grzybów by się nie zważyła.
Powoli wlewaj ją do grzybów. Dorzuć pokrojoną natkę pietruszki.
Zagotuj sos, zmniejsz ogień do minimum i przykryj garnek.

Mięso.
Umyj mięso i wykrój z niego tłuszcz.
Możesz pokroić świnkę w kostkę, lub zrobić małe eskalopki.
Rozbij mięso pięścią, popieprz i lekko posól.
Smaż krótko na oliwie z obu stron i dorzuć do sosu.
Daj mu dwie godziny na najmniejszym ogniu.
Mieszaj co jakiś czas, by się nic się nie przypalało.

Buraczki.
Zasadniczo robienie buraczków zasmażanych można sobie darować.
W delikatesach znajdziesz te już zasmażone, do których wystarczy dodać masła.
Są one zazwyczaj godne polecenia i smaczniejsze od tych, które robię ja:)))
Jeśli jednak lubisz się męczyć – do dzieła.
W garnku rozpuść masło i dodaj troszkę przesianej mąki i posól.
Serio, to nie jest najlepszy przepis na zasmażane buraczki:)
Dodaj buraczki – wiórki.
Popieprz i posól do smaku.

Powinny być ok, ale serio, wybierz te od razu zasmażone;)))

Kasza.
Ugotuj kaszę zgodnie z zaleceniami producenta.

Sposób podania wybierz sam. Ten podpatrzyliśmy w Dinette podczas degustacji ich doskonałej wołowiny po burgundzku:)

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku