Pizza po niemiecku.


Cucina povera – kuchnia włoskich biedaków zdobyła podniebienia chyba wszystkich smakoszy na całym świecie.
Pizzę zna każdy, każdy chyba próbował wykonać ją po swojemu.
Amerykanie, którzy ją spopularyzowali, zepsuli wszystko, co dało się w niej zepsuć.
Jak zatem wyglądać będzie połączenie włoskiej pizzy z niemieckimi dodatkami?

Ten rarytas podać warto z winem kobiecie o mocnym żołądku, lub kumplom do piwa.
Uniwersalne i pyszne.  A jak brzmieć będzie „cucina povera” po niemiecku? Lepiej nie wiedzieć:) 
Przygotuj wałek, blachę do pieczenia, papier do pieczenia, patelnię, miskę, folię i oczywiście piekarnik.
Składniki:
ciasto
  • mąka – 200g;
  • świeże drożdże – 10dag;
  • letnia woda – 100ml;
  • oliwa – łyżka;
  • sól.
dodatki
  • boczek – 100g;
  • szalotka – dwie, lub jedna duża cebula;
  • śmietana 18% – 100ml;
  • śmietanka 30% – 100ml;
  • smalec bez skwarków;

Przygotowanie:
ciasto

Wszystkie składniki ciasta wrzuć do miski i wymieszaj i zagniataj aż będzie gładkie.
Możesz się nad nim poznęcać, to świetnie odpręża.
Odstaw w miskę i przykryj folią. Ciasto będzie rosnąć ok pół godziny.

Ustaw piekarnik na 250 stopni.

niemieckie dodatki

Będzie tłusto:)
Pokrój boczek na jak najmniejsze kawałeczki i wrzuć na rozgrzany smalec. Wyjmij kiedy będzie złocisto brązowy.

Szalotki lub cebulę pokrój w plasterki.

Wymieszaj ze sobą śmietanę 18% i śmietankę 30%.

ciasto

Wyjmij ciasto na blat posypany mąką. Podziel je na pól i rozwałkuj na cienki placek.

Połóż placek na blachę z papierem do pieczenia i posmaruj śmietanową mieszanką.

Posyp boczkiem i cebulą i wstaw do piekarnika na 10 – 15 minut (kontroluj, by nie była zbyt sucha). To samo zrób z drugim plackiem.

Z pizzą jest jak z jajecznicą, każdy lubi inną. Łatwo jest ją zepsuć, ale warto eksperymentować:)
Naszej szwabskiej pizzy nie potrzeba przypraw, boczek i cebula załatwiają sprawę.  

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku