Pizza na bogato

Pizza na bogato - jaja w kuchni
„Po co robić pizzę w domu???” – to pytanie zadaję sobie sam.
Przecież w każdym mieście znajdzie się przynajmniej jedna pizzeria z piecem opalanym drewnem, smacznym ciastem i dobrymi dodatkami.
Więc odpowiedź może być tylko jedna – jakość składników.

W tej pizzy nie ma taniej ściemy.
Mąka to włoski typ „0”, idealna do pizzy – bije na głowę naszą „tortową”.

Sos pomidorowy z dodatkiem genialnego przecieru Mutti.
Ser – oryginalna mozzarella di bufala campana, czyli mozzarella z mleka bawolic.
Szynka – prosciutto crudo.
Salami z Toskanii.

To wszystko tłumaczy, dlaczego ta pizza jest „na bogato”. Ale uwierzcie, że warto:)

Składniki:
na dwie pizze

ciasto:

  • Włoska mąka typu „0” – 500g + trochę do podsypywania;
  • drożdże – 15g;
  • sól;
  • szklanka ciepłej wody;
  • oliwa

dodatki:

  • mozzarella di bufala campana – duże opakowanie;
  • prosciutto crudo – 100g;
  • salami z Toskanii – 100g;
  • włoski przecier pomidorowy – od wizyty we Włoszech używam tylko Mutti:)
  • bakłażan;
  • pomidor;
  • oliwa;
  • suszone oregano;
  • sól;
  • pieprz;

Przygotowanie:
Wsyp do dużej miski mąkę i łyżeczkę soli.
Dodaj drożdże rozpuszczone w szklance letniej wody.
Zagnieć ciasto i uformuj z niego kulę.
Pozostaw na ok. 10 minut do wyrośnięcia pod ściereczką.

Ciasto na pizzę i sos - jaja w kuchni

Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć bardzo drobno posiekanego pomidora.
Dodaj sól, pieprz, oregano i koncentrat pomidorowy.
Możesz dodać ząbek czosnku. Uważaj, żeby się nie spalił – będzie gorzki.

ciasto na pizzę - jaja w kuchni

Wyrabiaj wyrośnięte ciasto ok 10 minut. Z tą mąką to świetna zabawa.
Podziel ciasto na pół. Jedną część odłóż z powrotem pod ściereczkę, drugą cienko rozwałkuj podsypując mąką, a następnie przełóż na arkusz papieru do pieczenia.

dodawanie składników pizzy - jaja w kuchni

Rozgrzej piekarnik na 220 stopni.

Posmaruj placek równomiernie sosem.
Dodaj mozzarellę i prosciutto.
Na drugą pizzę wyłóż bakłażana pokrojonego w cienkie paski, pomidory i salami.
Przypraw solą, pieprzem i delikatnie oregano.
Możesz dodać świeżą bazylię.

pizza na bogato - jaja w kuchni

Piecz niecałe 10 minut.

Udekoruj pizzę umytą i osuszoną rukolą.
Nie zawadzi starty parmezan:)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku