Pistacjowe ciastka francuskie na limonkowym kremie z malinami.

Desery to niesamowity oręż w walce o serce pięknych kobiet. Patetycznie, ale prawdziwie;) Ten deser dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. Do dzieła!

Składniki:

  • rolka ciasta francuskiego;
  • pistacje – ok garści;
  • cukier trzcinowy;
  • jajko;
  • jogurt naturalny – 250ml;
  • śmietana 30% – 250 ml;
  • limonka;
  • maliny.
Przygotowanie:
Trzepaczką wymieszaj energicznie jogurt ze śmietaną, tak jakbyś miał je ubić.
Zetrzyj skórkę z limonki. Pamiętaj, by białe, gorzkie albego nie zostało starte.
Wyciśnij sok do kremu i dopraw go cukrem.
Wymieszaj energicznie i wstaw do lodówki.
.
W moździerzu, lub w blenderze, pokrusz obrane pistacje i dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego.
Włącz piekarnik na 220 stopni.
.
Pokrój ciasto francuskie i ułóż je na papierze do pieczenia jak na zdjęciu.
Pamiętaj o odstępach – ciasto zwiększa swoją obiętość.

Posmaruj prostokąty roztrzepanym jajkiem i posyp pistacjami z cukrem.

Wstaw blachę do piekarnika i obserwuj. Kiedy ciasto urośnie i wszystko się zrumieni, wyciągaj.

Na talerz wlej krem, ułóż ciastka i udekoruj malinami.Ten deser ma jeszcze jedną zaletę – może zostać przygotowany wcześniej;)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku