Pikantny krem z dyni z cynamonem.


Przerażające dynie spoglądają na nas z każdego kąta.
Warto jednak pamiętać, że skorupa skrywa coś bardzo smacznego, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Pikantny krem z dyni z cynamonem rozgrzeje każdą zziębniętą istotę, a jak wiadomo, istoty, które karmimy niesamowicie marzną;)

Składniki:

  • średnia dynia;
  • dwie czerwone cebule;
  • czosnek – 4 ząbki;
  • papryczka chilli;
  • seler;
  • marchew;
  • śmietana 18%;
  • bulion, najlepiej warzywny – ok 1,5 l;
  • cynamon;
  • pestki dyni;
  • płatki migdałów;
  • sól;
  • pieprz;
  • oliwa;
  • ocet balsamiczny.

Przygotowanie:
Najwięcej pracy jest z przygotowaniem dyni.
Przekrój ją na pół, wykrój pestki i „włókna”.
Odkrój skórę i pokrój dynię w kostkę.

W dużym garnku zeszklij na oliwie posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj pokrojone w kostkę marchew i seler.

Wrzuć chilli – jeśli lubisz ostro, zostaw pestki.
Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.

Dodaj dynię oraz bulion i doprowadź do wrzenia.
Posól i popieprz, pozostaw na małym ogniu na trzy kwadranse.
Od czasu do czasu mieszaj, próbuj i doprawiaj.
Dodaj cynamon – ok 1/3 łyżeczki.

Gdy dynia będzie miękka zmiksuj blenderem wszystko na gładki krem.Dodaj dwie łyżki śmietany 18%  i wymieszaj dokładnie.

Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią pestki dyni i płatki migdałów.
Praż przez ok. minutę.

Krem już w miseczce, lub talerzu dopraw oliwą, octem balsamicznym i prażonymi migdałami.
Smacznego!

Skomentuj na Facebooku