Pierś kaczki i risotto z burakami i czerwonym winem.

Kaczka i risotto buraczkowe - jaja w kuchni

Chodziło za mną risotto.

Kupiłem białe wino, wybierałem się na Halę Mirowską po grzyby i nagle dotarło do mnie, że to wszystko już robiłem.

Żeby zatem nie popadać w monotonię, zaopatrzyłem się w buraki i dla odmiany wino czerwone.

Na pawilonie, z którego wystawała gigantyczna kolejka, wisiała naklejka „znajdź nas na Facebooku”.
Zostałem więc jedenastą osobą, która lubi Drób-Pol na FB ;)))
Pierś z kaczki okazała się genialna!

Składniki:
(dla dwóch osób)

Risotto buraczkowe

  • Ryż arborio – pół szklanki;
  • 3 buraki ugotowane (możesz ugotować i wystudzić, albo kupić ugotowane. Możesz je też upiec w folii aluminiowej);
  • Pół szklanki czerwonego wina;
  • Szklanka bulionu (miałem rosół, może być taki z kostki);
  • Łyżka masła;
  • Dwie łyżki mascarpone;
  • Parmezan;
  • Cebula czerwona;
  • Ząbek czosnku;
  • Oliwa;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Tymianek.

Pierś z kaczki

  • Dwie piersi z kaczki;
  • Tymianek;
  • Rozmaryn;
  • Balsamico;
  • Oliwa;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Żurawina do mięs (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Buraki możesz przygotować na dwa sposoby – jeden to pieczenie w folii aluminiowej, drugi to gotowanie.

Buraki gotowane - jaja w kuchni

Buraki ugotowałem w osolonej wodzie dzień wcześniej.

Można kupić już ugotowane i zaoszczędzić sobie roboty.

Marynowanie kaczki - jaja w kuchni

Mięso umyj i oczyść z błon.
Natnij skórę.
Natrzyj pieprzem i oliwą, dodaj zioła, czosnek i kilka kropli balsamico.
Zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na kilka godzin.

Buraki obierz i zblenduj z kilkoma kroplami oliwy.

Czerwone risotto powstaje w zasadzie tak samo jak białe.

Rozgrzej w garnku oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę i czosnek.
Dodaj ryż i mieszkaj energicznie, by lekko się uprażył.
Posól i popieprz lekko.

Wino do risotto - jaja w kuchni

Bardzo fajnego smaku tej potrawie nadał australijski Cabernet Merlot.

Wlej wino, zmniejsz gaz i cały czas mieszaj.

Gdy się odparuje, dodawaj powoli bulion i cały czas mieszaj.

To mieszanie bardzo przyjemnie uspokaja :)
Rozgrzej piekarnik na 250 stopni.

risotto buraczkowe - jaja w kuchni

Po ok. 15 minutach dodaj masło i mieszaj.

Gdy się rozpuści, ostrożnie dodawaj mascarpone i mieszaaj i mieszaaj.

Zdejmij risotto z gazu i odstaw na bok. Mieszaj co chwilę.
To nie jest typowe rozwiązanie przy robieniu tej potrawy, ale inaczej ciężko się wyrobić :)

Rozgrzej patelnię grillową (możesz też z powodzeniem zrobić to na zwykłej, a później mięso włożyć do naczynia żaroodpornego).

Smażenie piersi kaczki na patelni grillowej - jaja w kuchni

Posól kaczkę i połóż ją na patelni skórą do dołu.
Smaż ok 2.5 minuty.
Obróć i po 30 sekundach wstaw patelnię do piekarnika na ok. 5 minut.

Postaw risotto z powrotem na gaz i mieszaj.
Dodaj starty parmezan i mieszaj.
Dopraw do smaku i mieszaj ;)

Wyciągnij mięso z piekarnika, zdejmij z patelni i przełóż na deskę, by odpoczęło.
Pokrój je w plastry, ułóż na żurawinie.
Obok podaj risotto.
Zetrzyj ser i udekoruj tymiankiem.

Pierś z kaczki i risotto z burakami i czerwonym winem - jaja w kuchni

Podawaj z winem, np tym które zostało :)

Skomentuj na Facebooku