Pieprzna polędwiczka wieprzowa na risotto z podgrzybkami.

Pieprzna polędwiczka wieprzowa na risotto z podgrzybkami  - jaja w kuchni
Takie połączenie przyszło mi do głowy, gdy zobaczyłem dziś w delikatesach ryż carnaroli.
Mimo niewielkiej porcji, jest bardzo sycące. Można zjeść przy weekendzie, np przed imprezą;)

Składniki:
na dwie osoby

  • 20dag polędwiczki wieprzowej;
  • 150g ryżu do risotto – użyłem carnaroli;
  • garść podgrzybków – użyłem mrożonych;
  • kieliszek białego wytrawnego wina;
  • szklanka bulionu:
  • łyżka mascarpone:
  • grana padano lub pecorino lub parmezan;
  • 2 szalotki;
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz;
  • szafran – opcjonalnie
  • natka pietruszki – opcjonalnie.

Przygotowanie:
Przyrumień dwie szalotki na oliwie w garnku i dodaj pokrojone grzyby.
Popieprz i posól.
Wrzuć ryż i mieszaj tak, by oliwa pokryła wszystkie ziarenka.
Dolej wino i odparuj je ciągle mieszając.
Możesz dodać szafran, jeśli masz.

Ryż do risotto - jaja w kuchni

Zalej wszystko niewielką ilością bulionu i mieszaaj dolewając go co chwilę.
Przez ok. 20 minut powtarzaj czynność.

dolewanie bulionu do risotto - jaja w kuchni

Gdy ryż się ugotuje al dente, przypraw go solą i pieprzem.
Dodaj łyżkę mascarpone i zetrzyj grana padano.

Popieprz pokrojoną w plastry polędwiczkę wieprzową i usmaż na złoty kolor na oliwie.
Po smażeniu posól.

polędwiczki - jaja w kuchniNa talerzu posyp wszystko natką pietruszki i/lub udekoruj kremem balsamicznym.
Ułóż mięso na risotto.

Risotto z grzybami i polędwiczką wieprzową - jaja w kuchni

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku