Pieczony w skorupce z musztardy dijon okoń nilowy, carpaccio z buraka z chrzanowym sosem i pęczakotto selerowo – fenkułowe.

Pęczakotto - Okoń Nilowy - Jaja w kuchni

Poleciałem z nazwą ;)

Pęczakotto zobaczyłem na instagramie Daniela, który gotuje niesamowite cuda w chorzowskiej Mańana Bistro & Wine Bar.

Na zdjęciach widzicie moje pierwsze podejście do pęczakotto ever.
Wyszło tak smaczne, że nie skupiłem się zbytnio na fotografowaniu…

Składniki:
(dwie duuże porcje)

  • Filet z okonia nilowego;
  • Szklanka kaszy pęczak;
  • Duży burak;
  • Dwie szklanki bulionu warzywnego;
  • Musztarda Dijon;
  • Seler naciowy;
  • Koper włoski;
  • Ser bursztyn;
  • 1/3 kostki masła;
  • 3 łyżki chrzanu tartego;
  • 2 łyżki gęstej śmietany;
  • Cebula czerwona;
  • Czosnek;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz.

Przygotownie:
Możesz oczywiście skorzystać z kostki rosołowej, ale wiesz kto idzie na skróty…

Pokrój w dużą kostkę marchew, seler, por, pietruszkę i cebulę. Dodaj przyprawy i liście laurowe.
Zalej wodą i przez ok godzinę gotuj, aż powstanie bulion.

Bulion Warzywny - Jaja w kuchni

Połowy bulionu użyłem do pęczakotto, druga posłużyła za bazę zupy.
Warto gotować bulion!

peczakotto_jaja_w_kuchni (4)Buraki posól i zawiń w folię aluminiową.
Piecz przez czas gotowania bulionu.
Odstaw do ostudzenia.
Piekarnik przełącz na 180 topni.
peczakotto_jaja_w_kuchni (3)

Rybę posól, popieprz i posmaruj musztardą dijon.
Zawiń w papier do pieczenia, ale niezbyt szczelnie.

Wstaw do piekarnika na 30 minut.

peczakotto_jaja_w_kuchni (5)

Ok. 1/8 kopru włoskiego i jedną łodygę selera naciowego posiekaj drobno.
Tak samo potraktuj dwa ząbki czosnku i czerwoną cebulę.

Przesmaż wszystko na oliwie. Dodaj kaszę i energicznie mieszaj ją przez ok minutę.

Dolej odrobinę bulionu i mieszaj.
Procedura jest bardzo podobna do przygotowania risotto, poza dodaniem wina.
peczakotto_jaja_w_kuchni (6)

Dolewaj bulion powoli i ciągle mieszaj.
Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej masło i „wkręć” je.
Zetrzyj bursztyn i odstaw na moment.

peczakotto_jaja_w_kuchni (7)

Wyciągnij z piekarnika rybę i daj jej odpocząć.

Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Ułóż rybę na pęczakotto. Udekoruj burakami i sosem z chrzanu i śmietany.

peczakotto_jaja_w_kuchni (1)

Myślę o takim daniu w wydaniu świątecznym, tylko z karpiem :)

Smacznego!

 

Zdjęcia wykonałem aparatem NIKON D3S, dzięki uprzejmości Nikon Polska :)

 

 

Skomentuj na Facebooku