Pieczony udziec jagnięcy z kością.

Udziec jagnięcy - jaja w kuchni Jagnięcina to trudne mięso. 
To moje pierwsze podejście do tak dużego kawałka i już wiem, że mogło się piec trochę krócej. 

Szukałem sposobu i trafiałem ciągle na rozmaryn. 
Miałem ochotę na trochę bardziej orientalne podejście i zrobiłem marynatę „na czuja”.

Nie pomyliłem się, smakowała genialnie! 

Mięsa miałem tak dużo, że zabrałem je posiekane na imprezę do kumpla i poczęstowałem jego gości. 

#jagnięcina, którą piekłem, trafiła również na domówkę :) przepis się pisze. #jajawkuchni

A post shared by Jaja w Kuchni (@jajawkuchni) on


Na zwykłej bagietce, z bałkańskim jogurtem i świeżą kolendrą od Baziółka
Kilka osób mruczało.

Udziec jagnięcy z kością wziąłem oczywiście od Befsztyk.pl
Jeśli nie możecie w swoim mieście dostać dobrej jagnięciny, oni wysyłają do całej Polski ;)

Składniki:

  • Udziec jagnięcy z kością;
  • Ziarna kolendry;
  • Pieprz zielony;
  • Kmin rzymski;
  • Czosnek;
  • Chilli – „żywe” i w proszku;
  • Cytryna;
  • Limonka;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Oliwa;
  • Czerwone wino;
  • Cebula.

Przygotowanie:

Mięso umyj i osusz.
Natnij delikatnie, by marynata miała gdzie „wejść”.

W moździerzu utrzyj kmin rzymski, ziarna kolendry, pieprz zielony, czosnek, chilli, skórkę z cytryny i limonki oraz ich sok.
Dodaj sól, pieprz i oliwę.

Marynata jagnięciny - jaja w kuchni

Natrzyj mięso i zawiń w folię spożywczą.
Wstaw do lodówki, niech marynuje się minimum dwie godziny (a najlepiej przez noc).

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni.

Jagnięcina - jaja w kuchni

Ogrzane do temperatury pokojowej mięso wstaw do pieczenia.

Pod mięso dałem czerwoną cebulę, odrobinę wina i kilka ziół dla aromatu. 
Próbuj – kolendra, rozmaryn, mięta, natka pietruszki. 

Po 0k. 20 minutach, zmniejsz temperaturę do 170 stopni i piecz przez godzinę.

Następnie przykryj naczynie folią aluminiową i piecz jeszcze godzinę.

Pieczony udziec jagięcy z kością - jaja w kuchni

Czas zależy od wielkości mięsa. Musisz to kontrolować. 
Moje okazało się być lekko przepieczone. 

Jagnięcina z kuskusem - jaja w kuchni

Jagnięcina jest idealna z ziemniakami, pieczywem i kuskusem.
Dodaj świeżą kolendrę i jogurt – będzie wyśmienite!

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3S dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku