Pieczony łosoś na „pierzynce” ze szpinaku z chrzanowym purée z pietruszki.

Łosoś szpinak puree z pietruszki - jaja w kuchniWielki Piątek, mimo iż nie jestem wierzący, nastraja do jedzenia bardziej postnego. 
Tak powstał pomysł na pieczonego łososia na „pierzynce” ze szpinaku (czekam na coś, co zastąpi tragiczne słowo pierzynka). 
Czegoś wyraźnie brakowało i tu sięgnąłem po sprawdzone purée z pietruszki, które okazało się hitem;)

Składniki:
(na 4 osoby, w końcu to rodzinny obiad:)

  • Filet z łososia ok 500g;
  • 12 pietruszek – korzeni;
  • Liście szpinaku – ok. 3 garści;
  • Ser lazur – użyłem złotego, może być gorgonzolla;
  • Natka pietruszki;
  • Migdały blanszowane;
  • Pestki dyni;
  • Chrzan – niewielki kawałek – wielkości połowy kciuka;
  • Papryczka chilli;
  • Czosnek;
  • Szalotka;
  • Śmietana 30% – pół małego kubeczka;
  • Masło;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz;

Przygotowanie:
Przypraw łososia solą i pieprzem, polej oliwą, dodaj chilli i zioła, jakie lubisz.
Wstaw na 30 min. do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.
łosoś - jaja w kuchni
Obierz i pokrój pietruszkę w kostkę, tak by kawałki były podobne wielkością.

Wrzuć do posolonej wody i gotuj do miękkości.

łosoś pietruszki szpinak - jaja w kuchni

Na suchej patelni upraż lekko pokrojone migdały.
Dodaj masło i wrzuć pokrojony ząbek czosnku oraz liście szpinaku.
Gdy zmiękną, dodaj ser lazur – ile lubisz, nie przesadź.

Dodaj ok. łyżki śmietanki 30% i posól wszystko.
Przełóż do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę.

Odcedź pietruszki.

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i posól.
Upraż je ciągle mieszając, wystudź i zblenduj na puder.

łosoś pietruszki szpinak (1)

Do nagrzanego garnka z łyżką oliwy wrzuć posiekaną cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
Smaż przez chwilę.
Dodaj pietruszkę i łyżkę masła.

Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę oraz pokrojony chrzan i zblenduj wszystko na gładką masę.

Ułóż upieczonego łososia na pierzynce ze szpinaku.
Jeśli masz krążek dekoracyjny, użyj go do fajnego podania pietruszek.

Łosoś szpinak i pietruszki - jaja w kuchniSmacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

Skomentuj na Facebooku