Pęczakotto + Kurki + Kabanoski

Pęczakotto kurki kabanoski

Pierwszy raz w życiu gotowałem z kabanosami.
Zazwyczaj otwieram lodówkę, odkręcam wieczko musztardy, zanurzam wędlinę i hyc. Nie ma.

I tu pojawia się Henryk Kania i wyzwanie – pokaż nasze Kabanoski w większym daniu. 

Od razu przyszła mi do głowy opcja połączenia z grzybami i kaszą.

Kabanoski Henryk Kania - jaja w kuchni
Składniki:
(na dwie osoby)

  • Kabanoski Henryk Kania – dwa opakowania;
  • Kubek kaszy pęczak;
  • 200g kurek;
  • Kieliszek białego wina;
  • Pół litra bulionu warzywnego;
  • Pół kostki masła;
  • Dwie szalotki;
  • Czosnek;
  • Tymianek;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Oliwa;
  • Parmezan.

Przygotowanie:

Kurki oczyść i wysusz – nóżki możesz oskrobać nożem – to przyspiesza proces.

Oczyszczanie kurek - jaja w kuchni

Do garnka wlej odrobinę oliwy i zeszklij na niej bardzo drobno posiekane 1.5 szalotki i czosnek.

Wsyp kaszę do garnka i wymieszaj – jak w ryż w risotto. Oliwa musi pokryć kaszę.

Kasza do orzotto - jaja w kuchni

Wlej wino, zmniejsz gaz i mieszaj.
Wszystko dzieje się dokładnie tak samo jak przy risotto.
Czyli teraz, powoli wlewaj bulion. Pół chochelki i mieszaj i tak do wykończenia bulionu.

_DSC0248

Kurki usmaż na maśle z szalotką.
By miały ładny kolor i były takie bardzo fajne (!) dodaj odrobinę cukru – to opcja, taki tip.

_DSC0253

Kabanoski pokrój na małe, równe części i dodaj do grzybów.

_DSC0259-2

Wróć do kaszotto.
Kasza powinna być miękka, ale nie rozgotowana.

_DSC0261-2

Dodaj dwie łyżki masła i zetrzyj ser.

Wymieszaj wszystko dokładnie.

_DSC0262

Udekoruj świeżym tymiankiem.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku