Pappardelle z bobem i chorizo.

Makaron z bobem - jaja w kuchni

Mamy sezon na bób. Wszyscy się cieszą.

Piotr i Paweł na moim osiedlu tego jeszcze nie skumał i zaoferował cenę powyżej 15zł za kilogram.
Tak jakby 3x drożej niż w normalnych miejscach kupowania warzyw, ale spoko – MAM BÓB!

Jak bób to chorizo.

Teraz wybieraj – ziemniaki czy makaron?
To drugie będzie szybciej :)

Chorizo i bób - jaja w kuchni

Składniki:
(na dwie osoby)

  • Szklanka bobu;
  • Dwie kiełbaski chorizo miękkie;
  • Makaron – użyłem pappardelle;
  • Ser – pecorino/parmezan/grana padano – jaki lubisz;
  • Dwie łyżki śmietany 18%;
  • Czerwona cebula;
  • Czosnek;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Szałwia;
  • Oliwa.

Przygotowanie:

Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj ok 12 minut.

Następnie ostudź zimną wodą i obierz ze skórki.

Odcedzanie bobu - jaja w kuchni

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekane listki szałwi, a następnie cebulę, czosnek i na końcu chorizo pokrojone w plasterki.

Zmniejsz ogień.

Szałwia Baziółka - jaja w kuchni

Ugotuj makaron al dente.

makaron z bobem

Do chorizo dodaj obrany bób i dwie łyżki śmietany, a następnie ugotowany makaron.

Wymieszaj wszystko, przypraw solidnie czarnym pieprzem i podawaj ze startym pecorino.

Pappardelle z bobem i chorizo - jaja w kuchni

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D5300, który wypożyczyła mi firma Nikon Polska.

Inspiracją dla tego dania był oczywiście przepis z Odczaruj Gary :)

Skomentuj na Facebooku