Najlepszy sernik na zimno

Desery nie są moją mocną stroną, ale jest kilka takich sztosów, bez których nie wyobrażam sobie Świąt.
Jednym z nich jest ten sernik, przez niektórych (którzy ładniej go zrobili), nazywany „chatką baby jagi”.
Mój może nie wygląda bajecznie, ale smakuje tak, że schodzi w kilka minut.

Lekko zmodyfikowałem oryginalny przepis (ten ze zdjęcia ma ponad 30 lat). Dodałem trochę mascarpone, zrezygnowałem z białek i podkręciłem orzechy włoskie.

legendarny przepis na sernik
Składniki:
(na dwa konkretne serniki)

  • 700g twarogu mielonego – jeśli kupujecie gotowy twaróg na sernik, CZYTAJCIE ETYKIETY. Niestety, możecie się natkąć na 50% sera i domieszki margaryny i innych cudów;
  • 300g mascarpone;
  • 3 duże paczki herbatników;
  • 300g masła;
  • 5 zółtek;
  • 2 szklanki cukru;
  • kakao;
  • tabliczka gorzkiej czekolady 80%;
  • garść orzechów włoskich;
  • miód.

Sernik na zimno

Przygotowanie:

Do misy robota wrzuć żółtka i cukier – ucieraj kogla mogla.
Możesz też ręcznie:

Później dodawaj niewielkie kawałki masła i kręć.

Sernik na zimno - jaja w kuchni

Kiedy masa będzie jednolita, dodawaj zmielony twaróg i kręć.

Twaróg do sernikaRozgrzej suchą patelnię i wrzuć na nią dwie garście orzechów włoskich i upraż je.
Na koniec dodaj dwie łyżki miodu i wymieszaj wszystko. Pozostaw do ostudzenia.Prażone orzechy włoskie z miodem

Do masy z twarogiem dodaj mascarpone, ale wymieszaj je łyżką. Czasem lubi się zważyć.

Masa sernikowa - jaja w kuchni

Wymieszaj wszystko z pokruszonymi orzechami w miodzie.

Na folii aluminiowej rozłóż herbatniki. Delikatnie i dokładnie rozprowadź masę.

Chatka baby jagiUłóż drugą warstwę herbatników i posmaruj ją masą wymieszaną z łyżką (lub więcej – do smaku), kakao.

_DSC0215

Następnie złóż wszystko w trójkąt i wstaw na noc do lodówki.

_DSC0216Polewę przygotuj drugiedo dnia.

czekoladowa polewa do sernika

W kąpieli wodnej rozpuść tabliczkę dobrej czekolady i dodaj do niej ok. 150g masła.

_DSC0219Wymieszaj wszystko i rozprowadź pędzelkiem po herbatnikach.

_DSC0218

Pozwól polewie zastygnąć.

Sernik na zimno - jaja w kuchni - męski blog kulinarnySmacznego!

_DSC0260-2

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D5300, dzięki uprzejmości Nikon Polska.

Skomentuj na Facebooku