Meksykańskie imprezowe tortille.

Imprezowe gotowanie połączone z imprezowymi drinkami to świetna zabawa.
Niestety przez tę euforię większość zdjęć wyszła natomiast zamazana:)

Jak chodzi za Tobą smak czegoś ostrego, to właśnie domówka jest najlepsza na takie smaki!
Każdy fast food można jednak zrobić w sposób, który nas nie zabije.
Dobraliśmy chude mięso z indyka, placki tortilla od sprawdzonego producenta (na tyle, na ile można zaufać), sprawdzone przyprawy (na tyle, na ile można im zaufać) i świeże warzywa… i duużo piwa:)

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka – oczywiście możesz wrzucić krowę, świnkę, cielęcinkę i co tam lubisz:) Indyk jest po prostu chudy;
  • Placki tortilla – warto przeczytać skład, kiedyś pewnie wrzucimy przepis na same placki;
  • Przecier pomidorowy;
  • Papryczki chilli – różne kolory, jeśli jesteś hardkorowcem, użyj habanero:);
  • Mieszanka meksykańska – kukurydza, groszek itd – mała puszeczka bondjułela jest idealna;
  • Fasola czerwona w zalewie wodnej;
  • Cebula czerwona;
  • Czosnek;
  • Jogurt naturalny;
  • Limonka;
  • Sałata;
  • Pomidor;
  • Oliwa;
  • Przyprawa meksykańsa – czyli połączenie cynamonu i chilli w asyście mnóstwa soli – najlepiej bez polepszaczy;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Duuuużo piwa:)

Ilość zależy od Ciebie – jedna osoba zjada 1-2 tortilli, no chyba, że to impreza, na której występuje gastro;)

Przygotowanie:

Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć tyle mięsa, by zajęło 1/3 patelni.
Dodaj sól, pieprz i trochę miksu przypraw.
Smaż aż będzie dobrze zarumienione ciągle mieszając. Przełóż usmażone mięso do miseczki.
Postępuj tak aż cały indyk będzie gotowy.
Nie smaż wszystkiego na jeden raz – nie uzyskasz dobrego smaku. 

Pokrój papryczki, cebulę i czosnek.
Wrzuć je na patelnię rozgrzaną „na pół mocy”.
Mieszając doprowadź cebule do zeszklenia.
Następnie dodaj mięso.

Po wymieszaniu wszystkich składników dodaj przecier pomidorowy.
Idealny będzie jeden słoiczek, ale nie ten najmniejszy.
Wymieszaj wszystko i na koniec dodaj fasolę.

Do miseczki, w której było usmażone mięso (albo do innej, ta ma na dnie dużo fajnego smaku), wlej jogurt naturalny.
Zetrzyj do niego skórkę z limonki i wyciśnij sok z połowy – najlepiej przez dłoń, by wyłapać pestki. Wymieszaj.

Do rozgrzanego piekarnika (lub na suchą patelnię). włóż tortille by zmiękły – uważaj by ich nie spalić, łatwo o takie przygody podczas domówki;).

Najlepiej jest pozwolić każdemu wykonać swoją tortillę po swojemu.

Np. trochę jogurtu, sałata, mięso, pomidory, groszek z kukurydzą i znów jogurt.

Smacznego!

 

Skomentuj na Facebooku