Marynowana z ziołami grillowana polędwiczka wieprzowa na konfiturze z czerwonej cebuli oraz purée z selera i pietruszki, w towarzystwie karmelizowanej marchewki i ultraostrej konfitury z chilli z limonkową nutą.

Polędwicza wieprzowa, puree z selera i pietruszki, konfitura z czerwonej cebuli, karmelizowana marchewka - jaja w kuchni

Czytam tytuł tego przepisu i nie wierzę…
Lubię wznosić się na wyżyny moich umiejętności kulinarnych, a tym wypadku ewidentnie popisywałem się przed gośćmi.
To od nich jest nowy obrus. Mój pierwszy bez kratki, dzięki! ;)

Wszystkie składniki kupiłem w sposób hipsterski – zioła od Ba Zioła na Targu Śniadaniowym na Żoliborzu, warzywa i mięso w pawilonach za Halą Mirowską.

Polędwiczka wieprzowa była duża jak polędwica wołowa.
Warzywa świeże i doskonałe w smaku.

Dajcie sobie spokój z marketami, dyskontami i delikatesami.
Lokalni dostawcy mają dużo lepszy towar! No i dobrą bajerą można wynegocjować niezły rabat.

Składniki:
(gotowałem dla czterech osób)

Polędwiczka:

  • Duża polędwiczka wieprzowa – jeżeli kupujesz zwykłą, małą polędwiczkę, weź dwie;
  • Zioła – tymianek i hyzop – do dostania w Ba Zioła;
  • Pieprz;
  • Sól;
  • Oliwa.

Karmelizowana marchewka

  • 5 dużych marchewek;
  • łyżka masła;
  • łyżka oliwy;
  • łyżka miodu;
  • łyżka balsamico;
  • sól;
  • pieprz.

Konfitura z czerwonej cebuli.

  • 4 duże czerwone cebule;
  • 4 łyżki miodu;
  • 6 łyżek octu balsamicznego;
  • Czerwone wino, na oko;
  • Oliwa;
  • Tymianek;
  • Ząbek czosnku;
  • Sól;
  • Pieprz.

Konfitura z chilli.

  • 10 różnych ostrych papryczek;
  • pół cebuli;
  • pół główki czosnku;
  • 3 łyżki balsamico;
  • 4 łyżki miodu;
  • Sok z 2 limonek;
  • sól;
  • pieprz.

Korzenne purée

  • Seler;
  • 8 pietruszek;
  • natka pietruszki;
  • masło;
  • Cebula;
  • czosnek;
  • oliwa;
  • pestki dyni;
  • sól;
  • pieprz.

Przygotowanie.

Mięso umyj, oczyść z błon (zrób to dokładniej niż ja) i przypraw pieprzem.

Polędwiczka wieprzowa marynowana w ziołach - jaja w kuchni

Dodaj zioła, posiekany czosnek, natrzyj oliwą i zawiń w folię.

Polędwiczka wieprzowa marynowana - jaja w kuchni

Wstaw na kilka godzin do lodówki.

Konfitura z chilli.

Papryczki oczyść z pestek (serio, zrób to jeśli nie chcesz mieć wypalonego przełyku).

Konfitura z chilli i limonki - jaja w kuchni

Wrzuć je do blendera, dolej trochę oliwy i zmiel na małe kawałki.

Na suchą patelnię wrzuć świeży tymianek, poczekaj chwilę, aż aromaty wypełnią kuchnię.
Wlej kilka kropel oliwy i zeszklij na niej posiekaną połówkę cebuli i pół posiekanej główki czosnku.

Konfitura z chilli - jaja w kuchni

Dodaj miód i balsamico.

Postanowiłem dodać kilka kropli mojego ulubionego kubańskiego rumu. Pasuje idealnie. 

Powoli pozwól konfiturze się gotować.
Cały czas mieszaj, by jej nie przypalić.
Dodaj sok z dwóch limonek.

Konfitura z czerwonej cebuli.

Konfitura z czerwonej cebuli - jaja w kuchni

Moja zajawka na tę konfiturę ( tudzież czatni, tudzież chutney), nie mija.

Przez to, każdy przepis wygląda tak samo, ale WARTO!
Dodatkowo, po wizycie w hiszpańskiej winnicy Campo Viejo i  fascynacji samym winem Campo Viejo, nie mogę się odkleić od tego tematu:)

Posiekaj cebulę i czosnek.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zmniejsz gaz.

Zeszklij cebulę, posól ją i popieprz. Dodaj czosnek i tymianek.
Dodaj miód, przemieszaj i wlej ocet balsamiczny.

Dolej „na oko” czerwonego wina – tu pojawiło się doskonałe Campo Viejo.
Im więcej, tym dłużej będzie się redukować.
Poczekaj, aż wszystko lekko odparuje.
Przełóż konfiturę do miski.

Karmelizowana marchewka.

Karmelizowana marchewka - jaja w kuchni

Obierz i pokrój marchewki, jak na zdjęciu.

Smaż je na oliwie i maśle, aż osiągną brązowy kolor.

Dodaj miód oraz balsamico i na wolnym ogniu, często mieszając duś przez ok 15 minut pod przykryciem.

Korzenne purée
Korzenne purée - jaja w kuchni

Obierz i pokrój pietruszkę oraz seler w kostkę, tak by kawałki były podobne wielkością.

Wrzuć do posolonej wody i gotuj do miękkości.

Odcedź pietruszki i seler

Na suchą, rozgrzaną patelnię wrzuć pestki dyni i posól.
Upraż je ciągle mieszając, wystudź i zblenduj na puder.

Do nagrzanego garnka z łyżką oliwy wrzuć posiekaną cebulę i czosnek.
Smaż przez chwilę.
Dodaj pietruszkę i łyżkę masła.

Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z ognia, dodaj posiekaną natkę i zblenduj wszystko na gładką masę.

Polędwiczka wieprzowa.

MIĘCHO - jaja w kuchni

Przechodzimy do konkretów!

Mięso zajebiście pachnie w otoczeniu ziół i czosnku i aż by się je chciało jeść na surowo.

Rozgrzej konkretnie patelnię grillową – warto mieć żeliwną, którą można ze spokojem wstawić do piekarnika.
Tenże piekarnik rozgrzej do 250 stopni.

grillowana polędwiczka wieprzowa - jaja w kuchni

Nadmiar ziół zdejmij na razie (dorzuć je przed pieczeniem).
Popieprz raz jeszcze i posól mięso.

Smaż 2 minuty z każdej strony – ta polędwiczka jest sporych rozmiarów, więc smażyłem ją z 4 stron.

grillowana polędwiczka wieprzowa - jaja w kuchni

Zapach, który wypełniał moją kuchnię był obłędny!

Smaż z każdej strony, nie pomiń brzegu!

grillowana polędwiczka wieprzowa - jaja w kuchni

Wstaw patelnię z mięsem do piekarnika na ok. 10 minut.
Pamiętaj, że im mniejszy kawałek mięsa, tym krócej będzie się dopiekał.

Przygotuj puree przy pomocy krążków. Pamiętaj o zblendowanych prażonych pestkach dyni.
Ostrą jak jasna cholera konfiturę z chilli przełóż do małej miseczki.
Marchewkę przełóż na talerz.
Czatni z czerwonej cebuli ułóż tworząc miejsce na mięso.

Wyciągnij patelnię z piekarnika, przełóż mięso na drewnianą deskę i pozwól mu odpocząć.
Ostrym nożem pokrój na kawałki i ułóż je na cebulowej konfiturze.

Polędwiczki wieprzowe - jaja w kuchni

Podawaj z czerwonym winem, najlepiej Campo Viejo z hiszpańskiego regionu Rioja!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3X, dzięki uprzejmości Nikon Polska
Kliknij lubię to na stronie Nikona na Facebooku: https://www.facebook.com/NikonPolska

 

 

Skomentuj na Facebooku