Marokańska jagnięcina i kuskus z groszkiem.

_DSC9695
To zabawne, ale zamówione na początku roku zabawki kuchenne przyszły dopiero wczoraj… gratulacje dla RTV EURO AGD ;)
Jedną z nich jest przystawka mielącą mięso do mojego robota kuchennego Kenwood.

maszynka do mięsa kenwood - jaja w kuchni

Czym prędzej popędziłem na Halę Mirowską w poszukiwaniu ciekawego kawałka mięcha.
Padło na łopatkę jagnięcą. Kilka pawilonów dalej, pan sprzedający orientalne przyprawy polecił mi mieszankę idealną do jagnięciny.
Cynamon, imbir, kolendra, pieprz biały… i jeszcze kilka, których nie doczytałem.

Całe danie zrobisz szybko, a po zmieleniu mięsa to nawet w 10 minut ;)

Składniki:
(dla dwóch osób)

  • ok 300g łopatki jagnięcej;
  • mieszanka przypraw – cynamon, imbir, chilli, pieprz biały, kolendra i inne, „orientalne”;
  • filiżanka kuskusu – filiżanka, której używam ma 200ml;
  • groszek mrożony  – ilość wg uznania;
  • koncentrat pomidorowy – mały słoik;
  • pomidory w puszce – pół puszki;
  • marchewka;
  • czerwona cebula;
  • czosnek;
  • ostra papryczka – użyłem dwóch jalapeño;
  • jogurt bałkański lub śmietana;
  • świeża kolendra;
  • suszone pomidory – opcjonalnie;
  • limonka;
  • oliwa;
  • pieprz czarny;
  • sól.

Przygotowanie:

Zmiel mięso.
Jeżeli kupiłeś zmielone, poza kontrolą jakości, tracisz taki widok:mielona jagnięcina - jaja w kuchni
Przypraw mięso dość obficie i dobrze wymieszaj.

jagnięcina - jaja w kuchni

Zagotuj w garnku wodę na groszek.

Zagotuj w czajniku wodę na kuskus.

Posiekaj drobno cebulę, czosnek i papryczkę.

jagnięcina - jaja w kuchni

Na oliwie przesmaż drobno pokrojoną marchewkę.

Mięso smaż partiami, dodwaj trochę kolendry i papryczek.

Groszek wrzuć na osoloną, gotującą się wodę.

zielony groszek - jaja w kuchniGdy cały wypłynie na górę, odcedź i odstaw na bok.kuskus - jaja w kuchniPod wpływem wody, kuskus zwiększa są objętość.

Jedną filiżankę tej kaszy zalej niecałymi dwoma filiżankami wrzątku.
Posól i dodaj sok z limonki.
Przykryj i odstaw.jagnięcina z pomidorami - jaja w kuchniDo mięsa dodaj zeszklone cebulę i czosnek.
Połącz wszystko koncentratem pomidorowym i dodaj pomidory z puszki.

Zagotuj wszystko.

Napęczniały kuskus połącz z groszkiem i wyłóż na talerz tworząc „krater” na mięso w sosie.

Ułóż jagnięcinę na kaszy i polej jogurtem. Posyp posiekaną kolendrą.

Marokańska jagnięcina - jaja w kuchniSmacznego!

Skomentuj na Facebooku