Łosoś marynowany w buraczkach na purée z zielonego groszku.

łosoś na puree z zielonego groszku - jaja w kuchniW zasadzie nie robię starterów.

Jeśli jednak szukasz przepisu, którym zaimponujesz tej, którą zapraszasz na kolację i nie masz tzw. skilla – taki łosoś jest właśnie dla Ciebie:)))

Składniki:
(2 porcje)

  • 200g fileta z łososia;
  • 1 gotowany burak (kupiłem już ugotowanego, mogą być nawet wiórki w słoiku);
  • groszek mrożony – 1 opakowanie;
  • masło;
  • oliwa;
  • czosnek;
  • cebula czerwona;
  • sól;
  • pieprz;

Przygotowanie:
Zamarynuj rybę w buraczku gotowanym posiekanym w blenderze.
Możesz użyć do tego wiórków ze słoika.
Łosoś powinien marynować się długo, jednak 10 minut zajmuje mu nabranie czerwonego koloru – to też wystarczy;)

łosoś i groszek - jaja w kuchni

Do garnka, na łyżkę oliwy wrzuć posiekaną czerwoną cebulę i czosnek. Dodaj opakowanie groszku (nie musi być całe).
Przemieszaj wszystko i zalej wrzątkiem tak, by pokrył wszystko.

Rozgrzej dość dużą ilość oliwy na patelni i ułóż na niej łososia.
Dopraw solą i pieprzem.

smażenie łososia - jaja w kuchni

Odcedź groszek i dodaj do niego masło.
Gdy się roztopi, zblenduj wszystko na gładką masę.

Ułóż na talerzu zielone purée, a na nie łososia.

Starter gotowy;)

łosoś na puree z zielonego groszku - jaja w kuchni

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku