Łosoś grillowany z pieprzem cytrynowym.

Podczas naszych szaleństw na ruszcie, postawiliśmy na produkty zdrowe i niezbyt tuczące:)
Łosoś jest idealny w zasadzie w każdej postaci. Smaczny zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Szybko się go przygotowuje i mimo, że jest ogólnodostępny i tani, wciąż ma znamiona luksusowego towaru. Robi więc wrażenie:)


Składniki:

  • filet z łososia ze skórą (potraktowaliśmy rybę jako przekąskę – dodatek, niewielki kawałek na osobę);
  • pieprz cytrynowy;
  • oliwa;
  • plasterki cytryny;
  • sól;
  • bazylia;
  • oliwki.

Przygotowanie:

W umytego i osuszonego łososia wetrzyj pieprz cytrynowy i sól, następnie polej rybę oliwą extra vergine i lekko skrop sokiem z cytryny.
Weź tackę do grillowania.
Na liściach bazylii ułóż filety skórą do dołu, możesz dołożyć plasterki cytryny i oliwki.
Efekt będzie przyjemny dla podniebienia.

Tackę połóż na rozgrzanym grillu na ok. 5 – 10 minut.
Następnie wrzuć rybę bezpośrednio na ruszt. Musisz uważać, by się nie rozpadła. W 5 minut opiecz ją z każdej strony. Skóra może się spalić, nie będziesz jej jadł.

Tak przygotowane filety mogą być potrawą samą w sobie, podaną z sałatą i dressingiem.
Spróbuj też dodać tagliatelle, szpinak, grzanki natarte czosnkiem i oliwą lub zjeść łososia na zimno do kanapki. Twój wybór:)

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku