Leśne kurki w sosie na kaszy gryczanej z kwaśną śmietaną.

Dwugodzinny spacer po lesie i mieliśmy grzyby potrzebne do tego dania:)
Ty nie musisz uciekać w puszczę, wystarczy sprawdzony warzywniak, wtedy warto kupić więcej i rano zrobić jej jajecznicę:)
_
Składniki:
  • kurki 250 g;
  • cebula – jedna duża;
  • kasza gryczana;
  • szklanka bulionu;
  • łyżka masła;
  • smietana 12%;
  • natka pietruszki;
  • sól;
  • pieprz.
Przygotowanie:
Kurki trzeba starannie umyć pod delikatnym strumieniem zimnej wody – możesz je też oskrobać.
Następnie grzybom należy odciąć dupki:)

By gotowanie trwało zbyt długo, wstaw do gotowania kaszę gryczaną.

Cebulę pokrój w dużą kostkę i zeszklij na maśle w garnku.
Dodaj grzyby i duś na małym ogniu.
Dodaj szklankę bulionu i gotuj jeszcze przez chwilę.
Dopraw solą i pieprzem.

Podawaj z kwaśną śmietaną i natką pietruszki.

Smacznego!

Skomentuj na Facebooku