Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej ze szparagami.

 Nie ukrywamy, że mocno inspirowaliśmy się tym przepisem:)

 

To świetny przykład, jak niewielkim nakładem pracy możesz wykonać coś, co zrobi niesamowite wrażenie na niej.

Danie jest dość czasochłonne, ale efekt wart wysiłku.

 

Czego potrzebujesz:

  • Niewielka pierś z kurczaka
  • Szynka szwarcwaldzka  10 dag  (możesz użyć właściwie każdej szynki dojrzewającej, byle była bardzo cienko pokrojona – warto męczyć panią w mięsnym o odpowiednie krojenie. Odpuść sobie szynki pakowane);
  • Pęczek szparagów białych lub zielonych, wedle uznania;
  • Śmietana 18% mała (lubimy tę z Piątnicy, nie waży się. NIGDY, PRZENIGDY nie używaj quasi-śmietan do sosów);
  • Rukola;
  • Pamezan lub Grana Padano;
  • Szalotka lub cebula
  • Czosnek
  • Sól;
  • Pieprz świeżo mielony;
  • Bazylia;
  • Natka pietruszki;
  • Ulubione przyprawy;
  • Krem balsamiczny do dekoracji.

Przygotowanie:

Umyj kurczaka i wykrój z niego wszystkie brzydkie elementy. Pokrój w paski – z jednej piersi maksymalnie trzy.

Potraktuj wszystko świeżo mielonym pieprzem, sól nie będzie potrzebna – jest w szynce.

Zawiń kurczaka w szynkę. Na jeden filet zużyjesz ok dwóch do trzech plasterków.

Rozgrzej dwie łyżki oliwy na patelni i zacznij smażyć mięso.

Kiedy się przyrumieni, wrzuć posiekaną szalotkę i czosnek.

Zmniejsz gaz.

 

Odłam wysuszone dupki szparagów i pokrój je na ok. 5cm kawałki.

Powinieneś ugotować je na parze, chociaż to nie jest warunek. Wystarczy Ci garnek z wrzącą wodą i sitko.

Starczy im ok. 5 minut. Możesz je też gotować w osolonej wodzie.

 

Szparagi wrzuć na patelnię i zalej śmietaną. Dodaj pieprz i sól, przyprawy wedle uznania (najlepiej coś włoskiego).

Na małym ogniu pozwól smakom przejść przez siebie przez ok. 20 minut.

 

Na talerz wyłóż umytą rukolę, szparagi i kurczaka. Polej wszystko sosem, udekoruj kremem balsamicznym, bazylią, natką i posyp parmezanem.

Podawaj z białym winem.

 

Pracy jest dużo, jednak efekt powala. Nie potrzebujesz bagietki, makaronu ani ziemniaków.

Skomentuj na Facebooku