Krem z buraka z chrzanową śmietaną.

Krem z buraka - Jaja w kuchni
Czas gotowania barszczu nadchodzi wielkimi krokami.
Nie lubię zamachów na tradycję, ale tradycyjny barszcz wymaga dużego skupienia i czasu.
Jeśli więc nie jesteś lburakiem „gotującym” z proszku, wybierz szybką i smaczną opcję – krem.

Składniki:

  • Trzy duże buraki;
  • Bulion warzywny;
  • Trzy łyżki chrzanu;
  • Trzy łyżki śmietany;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Oliwa.

Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania bulionu – to podstawa.Bulion warzywny - jaja w kuchniPosiekaj w grugą kostkę warzywa – marchewki, por, seler, pietruszkę.

Drobniej posiekaj cebulę i czosnek. Jeśli lubisz ostrość, dodaj chilli.

Przesmaż wszystko przez chwilę na oliwie i zalej wodą.
Dodaj przyprawy – sól, pieprz i liść laurowy.

Gotuj przez ok. godzinę.

Pół bulionu wykorzystałem do zupy, drugą połowę do risotto. Buraki i krem z buraków - jaja w kuchniObierz buraki i pokrój je w kostkę.Krem z buraka - jaja w kuchniDodaj buraki do bulionu z warzywami.
Zagotuj, aż będą miękkie.

Następnie zblenduj wszystko.
Połącz śmietanę z chrzanem.Krem z buraka - jaja w kuchniMożesz udekorować wszystko kremem balsamicznym i dodać wiśnie – będzie genialnie!

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D3S, dzięki uprzejmości Nikon Polska

Skomentuj na Facebooku