Kacze udka z pieczonymi jabłkami, szparagami z grilla i zasmażanymi buraczkami.

Danie to powstało z klasycznego „dziś gotuję z tego, co mam w lodówce”. Powstał pyszny, prosty obiad.

Będzie wykwintnie! Otwórz czerwone wino, przygotuj patelnię grillową, naczynie żaroodporne i nastaw piekarnik na 180 stopni.

 

Składniki:

  • Kacze udka – 2szt;
  • Pęczek zielonych szparagów;
  • Słoiczek buraczków zasmażanych (wersja dla leniwych, skorzystaliśmy z niej);
  • Dwa jabłka;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Majeranek;
  • Oliwa;
  • Masło.

Przygotowanie:

Skórę na udkach poprzecinaj ostrym nożem tak, by utworzyła się kratka. Natrzyj mięso pieprzem, majerankiem oraz oliwą (jeśli lubisz, wetrzyj również czosnek).

Połóż udka skórą na rozgrzaną patelnię grillową i pozostaw na 10 minut.

Odkrój zdrewniałe dupki szparagów (mogliśmy odkroić ciut wyżej, ładniej to wygląda:) i natrzyj je solą z oliwą.

Pokrój jabłka na kształty, które Ci się podobają, posyp majerankiem i wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika.

Obróć udka (nam się lekko przypaliły) i grilluj (smaż) ok czterech minut, posól. Wyciągnij z piekarnika jabłka i dołóż mięso. Piecz je ok 30 minut w 180 stopniach. Patelnię z tłuszczem, który się wytopił zdejmij z palnika i odstaw na bok.

Zrób sobie 20 minut przerwy.

Grzejemy. Na patelnię dodaj szparagi i grilluj z obu stron przez ok. 5 minut.

Do garnka dodaj łyżeczkę masła i wrzuć buraczki ze słoika.

Wyłóż wszystko na talerz i udekoruj kremem balsamicznym, ziołami itd.

 

Smacznego!

 

 

Skomentuj na Facebooku