Jagnięcina z ciecierzycą, cukinią i kolendrą przyprawiona arabskimi mieszankami.

Ciecierzyca Jagnięcina - Jaja w Kuchni

Kilka osób powiedziało mi ostatnio, że gotuję zbyt trudne rzeczy…
Taki, jednogarnkowy obiad zrobi każdy. No, prawie każdy, bo są przypadki wyjątkowo zdolne.
Co ciekawe, jeżeli zmienisz przyprawy i zioła, będzie to potrawa… włoska.

Z dostępnością jagnięciny jest średnio.
Możesz dodać mieloną wołowinę, udziec indyka, lub pokrojoną w cienkie paski pierś kurczaka.

Przyprawy arabskie również zależą od… dostępności Araba z przyprawami w Twojej okolicy :)

Jeszcze jedno, gotowanie rąk nie brudzi - jaja w kuchni

Co ważne, zrobisz taki obiad w 15 minut na jednej patelni. 
Do tego ciecierzyca zawiera mnóstwo białka i „fajnie zapycha”.
Nie muli jak ziemniaki czy makaron.

Składniki:
(w zależności od potrzeb – możesz np zrobić więcej i zabrać do pracy)

  • Mielona jagnięcina, lub inne mięso – na duże opakowanie ciecierzycy, 200g wystarczy;
  • Ciecierzyca w zalewie;
  • Pół żółtej cukinii;
  • Przecier pomidorowy;
  • Świeża kolendra;
  • Czerwona cebula;
  • Czosnek;
  • Chilli;
  • Jogurt bałkański;
  • Oliwa;
  • Sól;
  • Pieprz;
  • Przyprawy arabskie – jest mnóstwo stoisk i sklepików z takimi klimatami. Warto poszukać!

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni oliwę i usmaż na niej mięso partiami.
Dodaj do niego przyprawy i część posiekanej kolendry.

mielona jagnięcina - jaja w kuchni

Mięso przełóż do miski. Na patelni przesmaż pokrojoną cukinię, czosnek, paprycznę chilli i cebulę.

przecier pomidorowy - jaja w kuchniWymieszaj wszystkie składniki na patelni i dodaj 3 łyżki przecieru pomidorowego.
Dopraw arabskimi mieszankani, według uznania.

Jagnięcina z ciecierzycą - jaja w kuchniWszystko już prawie gotowe.

Odsącz ciecierzycę z zalewy i dodaj na patelnię.
Mieszaj wszystko, aż cieciorka będzie ciepła, nie rozgotuj jej.

Ciecierzyca - jaja w kuchni

Podawaj z jogurtem bałkańskim i posiekaną kolendrą.

jagnięcina z ciecierzycą - jaja w kuchni

Jeżeli kolendrę zamienisz na bazylię lub tymianek, a przyprawy na typowo włoskie – danie będzie miało… włoski charakter :)
Można się więc pobawić.

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D600, dzięki uprzejmości Nikon Polska.

 

 

 

Skomentuj na Facebooku