Hummus

Hummus - jaja w kuchniProsty przepis na hummus znalazłem w drugim numerze Kukbuka.
Taka pasta jest doskonała jako dodatek do śniadań, kolacji i obiadów. 
Poza tym ma mnóstwo białka;) Samo zdrowie!

Składniki:

  • 200g cieciorki;
  • 50g ziaren sezamu;
  • czosnek;
  • sok z limonki – (można zastąpić cytryną);
  • oliwa;
  • sól;
  • pieprz;
  • czarnuszka.

Przygotowanie:
Cieciorkę zalej wodą i odstaw na 12 godzin, by się namoczyła.
Następnie gotuj ją przez godzinę – półtorej w lekko osolonej wodzie.
moczenie cieciorki - jaja w kuchni

Ciecierzyca powinna być miękka.
Odcedź ją, ale zachowaj wodę z gotowania – będzie potrzebna.

Sezam - jaja w kuchni

W wysokim naczyniu – użyłem od razu pojemnika plastikowego – miksuj sezam z dodatkiem odrobiny wody i oliwy na gładką masę.
Dodaj 2 ząbki czosnku – najlepiej włożyć je pod ostrza blendera, by zmieniły się szybko w gładką masę i nie chrupały.

hummus - jaja w kuchni

Następnie wrzucaj ciecierzycę i dolewając odrobinę wody blenduj, aż powstanie masa podobna do tej na zdjęciu.

Dopraw solą i pieprzem.

Hummus - jaja w kuchniPrzed podaniem polej odrobiną oliwy i posyp czarnuszką.

Podawaj ze świeżym chlebem, warzywami pokrojonymi w paski i jak tylko Ci się spodoba;)

Możesz zrobić hummus z ciecierzycy w puszce i pasty tahini. 
O ile ominięcie 12godzinnego namaczania można zrozumieć, to używanie pasty uważam za absurd i zwyczajne lenistwo;)

Smacznego!

Zdjęcia zrobiłem aparatem Nikon D4 dzięki uprzejmości Nikon Polska.
Obserwuj Nikona na Facebooku: www.facebook.com/NikonPolska

Skomentuj na Facebooku